Hlavní obsah

Frýdlant bude pokračovat v revitalizaci sídlišť, o dotace na ně nežádá

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Frýdlant bude pokračovat v revitalizaci svých sídlišť, do které v posledních letech investoval bezmála 30 milionů korun, většinou z vlastních zdrojů. Loni začaly práce v oblasti mezi Husovou, Lužickou a Fügnerovou ulicí.

Článek

Na sídlišti ze 70. let minulého století prošla obnovou plocha dolního parkoviště a také chodníky, letos budou práce pokračovat, zcela hotovo by mělo být v příštím roce.

„Rekonstruujeme inženýrské sítě, dešťovou kanalizaci, vodovod, zeleň, zlepšujeme kvalitu komunikací, doplňujeme dětské prvky. Začali jsme v roce 2015 nejstarším sídlištěm u nemocnice, to jsme revitalizovali za pomoci dotace,“ uvedl starosta Jiří Stodůlka (ODS). Podmínky dotace jsou ale podle něj náročné a příprava projektu drahá, v dalších letech tak radnice pokračovala s obnovou sídlišť z vlastních prostředků. Obnovou prošla oblast Bezručovy ulice, což je druhé nejstarší sídliště ve městě, a také plochy v Družstevní ulici.

„Když chcete žádat z programu revitalizace sídlišť, tak se tam musí udělat urbanistická studie, setkání s veřejností, zapracování připomínek, jen ta investiční příprava nás stála tři miliony korun,“ uvedl místostarosta Dana Ramzer (ODS). Dotace pak pokryla projektovou přípravu, samotné práce město financovalo ze svého. „Můžeme to tak dělat po malých logických částech, podle toho, na co jsou peníze,“ dodal místostarosta. Na obnově komunikací podle něj spolupracuje město i se správci sítí a Frýdlantskou vodárenskou.

Město využívá k obnově územní studie, které si samo ve spolupráci s architekty zpracovalo a kam jsou zapracovány také požadavky místních obyvatel. Největším problémem je nedostatek míst k parkování. „Nezapomínáme ani na nejnovější sídliště, která jsou z pohledu parkování paradoxně nejhorší. Na těch starých sídlištích je ještě místo, kde lze zbudovat parkoviště, kdežto na nových sídlištích je to od plotu k plotu. Panelák, komunikace a osm parkovacích míst u paneláku, který má pět pater a čtyři nebo pět vchodů, tam není kde parkoviště zrealizovat,“ řekl starosta.

V revitalizacích sídlišť bude Frýdlant pokračovat i v dalších letech, následovat budou sídliště v ulicích Březová a Lesní. Zcela hotovo by podle Stodůlky mohlo být do čtyř let.

Reklama

Související témata:

Doporučované