Hlavní obsah

Kácením začnou v pondělí práce na další etapě rekonstrukce silnice na Ještěd

Ještěd.

Reklama

Kácením začnou v pondělí práce na další etapě rekonstrukce silnice na Ještěd. Pracovat se bude tentokrát na úseku od Světlé pod Ještědem směrem na Výpřež.

Článek

„Rekonstrukce tohoto úseku přijde včetně DPH na bezmála 143 milionů korun, z toho 40 milionů získal kraj z evropských fondů. Samotná stavba začne až v dubnu, hotovo by mělo být do května příštího roku,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Kácet se podle Svitáka musí v době vegetačního klidu, který končí 31. března. „Kácení je jedna z prací, která bude probíhat za úplné uzavírky, protože to z hlediska bezpečnosti není možné, aby tam částečný průjezd zůstal zachován,“ řekl Sviták. Kácet se podle něj bude kolem silnice kvůli výstavbě opěrných zdí, propustků a zádržných zařízení, a práce zasáhnou i pozemky kolem silnice. Kvůli bezpečnosti během těchto prací bude do konce března silnice pro veškerou dopravu uzavřena vždy od 07:00 do 19:00.

Během první etapy rekonstrukce směrem z Liberce na Výpřež byla silnice po celou stavby pro dopravu uzavřená. „Přineslo to komplikace zejména obyvatelům z Podještědí, kteří jezdí do Liberce za prací, k lékaři nebo do škol. Museli využívat objízdnou trasu, která byla téměř dvakrát delší. Znamenalo to také velké náklady na zajištění autobusové dopravy. Tuto situaci už jsme opakovat nechtěli. Proto byla součástí zadání podmínka, že provoz nebude během rekonstrukce uzavřen zcela, ale bude v určitém režimu umožněn,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Od dubna tak bude silnice pro všechnu dopravu uzavřena ve všední dny vždy od 8:15 do 17:00 hodin, a v sobotu od 8:00 do 15:00. Po celou neděli a v hodinách od 17:00 ve všední dny, v sobotu od 15:00 do rána bude silnice pro dopravu otevřena. Provoz tam ale budou kyvadlově řídit semafory. „Každý den v čase od 14:00 do 15:15 bude umožněn průjezd pouze veřejné autobusové dopravě. V časech uzavírky povede objízdná trasa přes Hodkovice nad Mohelkou,“ dodal Sviták.

Silnice na druhou stranu Ještědu z Výpřeže do Podještědí je ve velmi špatném stavu, rekonstrukce úseku plného serpentin přinese podle Svitáka lepší podmínky řidičům. „Silničáři nejenže odstraní horní vrstvy asfaltu, ale zároveň na řadě míst upraví podloží, vybudují odvodňovací systém a postaví nové opěrné zdi,“ popsal rozsah prací hejtmanův náměstek. Vozovku stavbaři také rozšíří, doplní svodidla a dopravní značení. Úpravy čekají také křižovatky na Výpřeži, křížení se silnicí na Křižany a také nástupiště pro autobusy linkové dopravy.

Reklama

Související témata:

Doporučované