Hlavní obsah

Za zničenou lanovku zajistí Liberecký kraj na Ještěd autobusovou dopravu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem.

Článek

Pokud to půjde, měly by autobusy začít jezdit od zahájení turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Záležet bude na zájmu, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

O ceně jízdného se podle něj zatím jedná, půjde ale o nedotovanou linku, která si na sebe musí vydělat. Předběžně se podle Svitáka mluví o ceně 50 korun za jízdenku, cena jízdného v případě lanovky byla dvojnásobná. Potřeba je podle Svitáka připravit na Ještědce také zastávku a dohodnout se s provozovatelem tamního parkoviště. Na horskou silnici chce kraj nasadit devítimetrové autobusy. Na Ještěd sice jezdí sedačková lanovka provozovaná TMR Ještěd, ta ale končí poměrně daleko od vrcholu.

Kraj se také bude podílet na obnově lanovky na Ještěd, která je mimo provoz od havárie loni v říjnu. „Lanovka na Ještěd je takovým fenoménem, že musíme spolupracovat na její obnově,“ řekl Sviták. Krajští radní proto v úterý schválili memorandum o spolupráci při její obnově a provozu s Českými drahami, městem Liberec a společností TMR Ještěd, která provozuje tamní středisko. Kraj se chce na její obnově podílet i finančně. Lanovka v původní podobě se s největší pravděpodobností na Ještěd už nevrátí, kraj preferuje novou lanovku, prodlouženou až ke konečné tramvaje v Liberci.

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Jen základní oprava není podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům, jedná se proto o výstavbě nové s větší kapacitou. Potrvá to nejméně tři roky.

Reklama

Doporučované