Hlavní obsah

Liberec začne měřit rychlost na silnici k Ještědu, radary už jsou na místě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec začne měřit rychlost na silnici k Ještědu, radary už jsou na místě. Radnice si je pronajala od brněnské společnosti CAMEA Technology, za pět let provozu zaplatí téměř 4,5 milionu korun.

Článek

Jde o první úsek ve stotisícovém městě, kde bude radnice vybírat pokuty za rychlou jízdu, preventivní měření totiž ukázala, že tam řidiči povolených 50 kilometrů v hodině často překračují. Měřit se začne v nejbližší době, řekl ČTK ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

Město se rozhodlo jít cestou měření úsekové i okamžité rychlosti, na obou koncích zhruba 800 metrů dlouhého úseku jsou radary a neunikne jim auto ani motorka, i kdyby jela po chodníku. „Těch požadavků na radary od občanů je celá řada, třeba v Krásné Studánce na Hejnickou ulici, další požadavek je z Františkova na Švermovu ulici, z Doubí na Hodkovickou ulici, z Pilínkova na ulici Puškinova,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Tam všude už podle něj městská policie v minulosti měřila přenosným radarem a zjistila překračování povolené rychlosti.

„Další radar bude s vysokou pravděpodobností na silnici I/35, na průtahu ho bude instalovat Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mají svou koncepci, letos by nám ho měli předat do provozu, přislíbili jsme to převzít do majetku,“ dodal Zámečník. Na dalších místech ve městě přibudou podle něj informativní radary. „Už loni jsme schválili nákup deseti takových radarů, protože nejsme příznivci represí,“ řekl Zámečník. Věří, že zpomalit provoz dokážou i radary, které jen upozorní řidiče, jakou rychlostí jede. Až podle toho, jak se informativní radary osvědčí, rozhodne město, jak dál.

„Všechny radary mají statistiku, takže vidíme, jaké je zatížení té komunikace a jakou rychlostí tam auta jezdí,“ řekl Krajčík. Informativní radar, který rychlost změří, ukáže ji, a pokud řidič nezpomalí, tak zobrazí i značku vozu, se podle něj osvědčil třeba v Hejnické ulici. Když tam strážníci v minulosti měřili skrytě, překročilo povolenou rychlost zhruba 70 procent řidičů a jen 30 procent jelo podle předpisů. S informativním radarem se podle ředitele městské policie poměr otočil a dnes tam 70 procent motoristů povolenou rychlost dodržuje.

Liberec si už pořídil program na vyhodnocování přestupků, radnice počítá s tím, že na něj v budoucnu připojí další radary, nejen v Liberci. Zájem o využití tohoto programu mají i další obce z okolí krajského města. „V zastupitelstvu v Oldřichově v Hájích už schválili text smlouvy, radary tam montují,“ řekl Zámečník. Zájem o připojení mají podle něj také třeba Hodkovice nad Mohelkou nebo Chrastava. Některé obce se dotazovaly, zda by pro ně Liberec radary nemohl pořídit, o tom ale podle primátora krajské město zatím nejednalo.

Reklama

Doporučované