Hlavní obsah

Na nejnutnější opravy bazénu v Liberci je potřeba skoro 17 milionů korun

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Nejnutnější opravy městského plaveckého stadionu v Liberci si vyžádají skoro 17 milionů korun. Bezmála polovina z této částky je potřeba na sanaci železobetonových konstrukcí.

Článek

Náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) dnes na jednání zastupitelstva uvedl, že peníze pro bazén chce do rozpočtu zařadit při dalším rozpočtovém opatření. To by mělo zastupitelstvo schvalovat v březnu.

Uzavření plaveckého stadionu v Liberci kvůli jeho špatnému stavu doporučili městu v lednu autoři posudku z ČVUT ve své předběžné zprávě. Úplnou by podle Karbana měli předložit do několika týdnů. Radnice chce bazén dál udržet v provozu do doby, než začne chystaná velká rekonstrukce za více než 800 milionů korun, což bude nejdřív v příštím roce.

Podle údajů od provozovatele areálu, což je městská společnost Bazén Liberec, je pro udržení provozu vynaložit do konce letošního roku potřeba 16,7 milionu korun. „Opravy jsou navrženy pouze u havarijních stavů zařízení a rozvodů. U stavebních konstrukcí je k opravám přistoupeno pouze tak, aby byla zpomalena jejich degradace na nezbytně nutnou dobu,“ píše se v důvodové zprávě pro zastupitelstvo.

Chystaná velká modernizace bazénu nemá podporu opozice, ta prosazuje, aby šlo město cestou postupných oprav po etapách. Argumntuje tím, že zadlužený Liberec na velkou modernizaci za stovky milionů nemá peníze. Podle předběžného stanoviska autorů posudku z ČVUT je potřeba na odstranění závažných vad vynaložit přes 140 milionů korun.

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera je v provozu od roku 1984. Jsou tam tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Chystaná modernizace má výrazný skluz. Podle původních plánů radnice měla být už několik let hotová, zatím je ale stále ve fázi příprav. Rekonstrukce je přitom nezbytná. Důležitá technologická zařízení tohoto sportoviště dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

V předchozích dvou letech se bazén v důsledku koronavirových opatření potýkal s nízkou návštěvností, letos je to výrazně lepší. „Za týden máme zhruba 10 000 lidí a minulý týden jsme dokonce museli jeden den na zhruba hodinu a půl uzavřít pokladny, protože kapacita skříněk byla naplněna,“ řekl dnes ČTK provozní ředitel Bazénu Liberec Leoš Borkovec.

Reklama

Doporučované