Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj v Libereckém kraji chystají jen Turnov a Stráž nad Nisou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Novoroční ohňostroj v Libereckém kraji chystají jen Turnov a Stráž nad Nisou u Liberce. Další obce od toho ustoupily zejména s ohledem na covidová opatření

Článek

Pořádání silvestrovských a novoročních ohňostrojů městy v kraji ovlivňuje koronavirová epidemie druhý rok po sobě. V Turnově bude po roční odmlce a s okleštěným programem. „Zrušili jsme stánkový prodej a otázkou je vystoupení místní kapely What the Funk,“ řekla místostarostka Turnova Jana Svobodová (býv. ANO). Definitivní rozhodnutí podle ní padne příští týden na základě aktuálních vládních nařízení. Ohňostroj v Turnově, který bude tradičně Na Lukách, by měl symbolicky zahájit oslavy 750 let od první písemné zmínky o městě.

Žádné doprovodné akce pro novoroční ohňostroj nechystá ani Stráž nad Nisou. „Nebude žádné občerstvení, žádný jiný program,“ řekla starostka obce Dana Kysilková (ANO). Ve Stráži bude ohňostroj tradičně na Bergerově náměstí, řada lidí ho ale sleduje raději z okolních kopců.

Naopak druhý rok po sobě nebudou novoroční ohňostroj pořádat v areálu zámku Doksy na Českolipsku. „Ohňostroj býval hodně navštěvovaný, měli jsme tam několik tisíc lidí, tak bychom nebyli schopni to organizačně to zajistit. Uvažovali jsme, zda ho neudělat a nezavřít brány, že by to lidé mohli sledovat odněkud jinud, ale to nikdy nevíte, jestli nebude mlžný opar,“ řekla starostka města Eva Burešová (Doksy náš domov).

Mezi vyhlášené patřil i ohňostroj ve Skalici u České Lípy, ani tam ale nebude. „Věřil jsem, že jak to klesá (počty nakažených), že bychom ho mohli udělat. Nevíme ale, jak to bude z hlediska opatření. Když to ale půjde, udělali bychom ohňostroj v nějakém náhradním termínu,“ řekl starosta obce Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Bez náhrady novoroční městský ohňostroj zrušila Česká Lípa, Nový Bor i Český Dub, do budoucna s touto akcí ale počítají. Na silvestra z měst v kraji pořádalo ohňostroj jen Dubé na Českolipsku. Tam zvažují, že od této akce upustí úplně. „Je to na zvážení. V kulturní komisi je čím dál více hlasů, že o půlnoci na ohňostroj nepřijde tolik lidí. A když by byl dříve, tak to není tak tradiční. A jsme tady navíc v přírodě a je tady poměrně hodně ekologicky smýšlejících lidí, takže je to vnímané, že už to není úplně žádoucí,“ uvedla starostka Dubé Irena Žalovičová (ODS).

Reklama

Doporučované