Hlavní obsah

Revitalizace okolí Veseckého rybníka v Liberci začne letos

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Několik let připravovaná i odkládaná revitalizace okolí Veseckého rybníka, který je druhý největší vodní plochou na území Liberce, začne letos.

Článek

V první etapě na Sluneční louce přibude dřevěný mobiliář, náklady na jeho pořízení vedení radnice odhaduje na 1,4 milionu korun. Firmu, která ho dodá, bude radnice vybírat v soutěži. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) dnes novinářům řekl, že dubové lavice, koše, stojany na kola či pobytová mola tam přibudou do začátku letní sezony.

Novinkou podle primátora budou i převlékárna a toaleta. „Takže nebudou muset (rekreanti) odskakovat na toaletu někam do ústraní nebo do vody, takže i voda bude čistější,“ dodal primátor.

Revitalizace rekreační oblasti na okraji Liberce bude rozdělená do několika etap, náklady primátor odhaduje na sedm až deset milionů korun. Další etapa ale bude následovat až po odbahnění rybníka a opravě hráze, kterou by zhruba za 50 milionů korun mělo dělat Povodí Labe v roce 2024. Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) dnes řekl, že odbahnění rybníka se bude dělat zhruba po 100 letech. „Takže dnes tam je nějakých 11.000 metrů krychlových bahna,“ uvedl. Podle něj rozbory ukázaly, že bahno není ničím kontaminované a dá se využít třeba jako substrát pro zahrádky. „My chceme vytěžené bahno uskladnit na městských pozemcích a opětovně využít,“ dodal Šolc.

Rybník známý i pod názvem Tajch využívala od roku 1900 textilní továrna, tomuto účelu přestal sloužit před 20 lety. O revitalizaci Veseckého rybníka se mluví od roku 2014, kdy platil skoro dva měsíce druhý povodňový stupeň kvůli narušené hrázi. Prosakovala jí voda a hrozilo, že se protrhne. Tomu zamezila provizorní oprava, při níž se uvnitř hráze vytvořila pomocí plechové stěny další hráz. Komplexní opravě hráze spojené s vyčištěním rybníka, v němž je asi metr bahna, v minulých letech bránila skutečnost, že státnímu podniku patřila jen hráz a město vlastnilo rybník. Na povodí ho převedlo před dvěma lety s tím, že státní podnik zajistí jeho obnovu.

Reklama

Doporučované