Hlavní obsah

Příbram odbahnila Čekalíkovský rybník a opravila jeho hráz a dno

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukce vyšla na čtyři miliony korun, z toho 1,4 milionu pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Článek

Práce u rybníka budou na jaře pokračovat, město chce v jeho okolí za 30 milionů korun vytvořit park. Hotovo by mělo být vše v létě, řekl ČTK starosta Jan Konvalinka (za ANO).

První etapa kromě odbahnění a opravy hráze zahrnovala i vybudování odtoku a mol. „Při stavbě jsme se potýkali s mnoha problémy, jedním z nich byla netěsnost dna,“ uvedl starosta. K opravě bylo nutné použít jíl, nyní už podle Konvalinky voda z rybníka neuniká.

Následovat bude druhá etapa, kterou jsou parkové úpravy v okolí. Město nyní zpracovává podklady pro veřejnou zakázku, u rybníka vznikne klidová zóna se stromy, lavičkami, mlatovými cestami, herními prvky a altánkem.

Součástí parku bude i odkaz na historii italských uprchlíků z horských oblastí Valle di Ledro, kteří se dostali i do Příbrami. V Itálii nyní vzniká socha, která bude v parku odhalena, město počítá i s osazením lavičky Giuliana Pellegriniho, dlouholetého starosty svazku obcí Valle Di Ledro.

Obyvatelé údolí Valle di Ledro, které tehdy patřilo Rakousku-Uhersku, museli na příkaz úřadů v květnu 1915 opustit své domovy, protože se k nim blížila válečná fronta. Předpokládalo se, že budou zpět za pár dní, do rozstřílených a vybrakovaných domů se však mohli vrátit až za čtyři roky. Přes 10 000 evakuovaných Italů našlo dočasně svůj domov v Čechách.

Reklama

Doporučované