Hlavní obsah

V Liberci bude výstava zaměřená na vliv těžby v polském příhraničním dole Turów

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dopadům těžby v polském hnědouhelném dolu Turów na jeho okolí z pohledu lidí žijících v českém příhraničí se bude věnovat výstava, která začne v pondělí v libereckém obchodním centru Nisa.

Článek

Důl se nachází v bezprostřední blízkosti Libereckého kraje a i proto výstavu její autoři pojmenovali „3 km od beznadziei: příběh jednoho sousedství“. Kromě textů v češtině a polštině na ní budou zejména velkoformátové barevné fotografie Ibry Ibrahimoviče.

„Divák výstavu může vnímat nejen jako obrazové svědectví vlivu dolu Turów na životy lidí a krajinu v jeho sousedství, ale také jako mnohovrstevnatý příběh. Za pomoci obrazů a komentářů, citací a vyprávění se na 30 panelech odkrývá ekologický, politický, společenský a především lidský aspekt soužití s obřím povrchovým dolem a jeho provozovatelem,“ uvedla spoluautorka výstavy Zuzana Pechová.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice ze Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku a zvýšené prašnosti, ale především ztráty podzemní vody a poklesu půdy. Česko kvůli Turówu podalo na Polsko žalobu k Soudnímu dvoru EU, nicméně ji stáhlo, když loni v únoru uzavřelo s Polskem mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti. Podle organizací Greenpeace, Bund Sachsen a místního Sousedského spolku Uhelná je ale vyjednaná dohoda slabá, nedostatečná a nechrání zásoby vody na českém území. Právě členové Sousedského spolku Uhelná jsou autory výstavy. Malá vesnice Uhelná je na české straně nejblíže k dolu a už teď tamní studny vysychají.

Negativní dopad těžby se rozhodli autoři výstavy ukázat i na příběhu polského lázeňského městečka Opolno-Zdrój. „Sotva tři kilometry od Uhelné a Václavic se nám přímo před očima uzavírá příběh kdysi živého a prosperujícího místa i s jeho lázeňskými domy, penziony a památkami, které mají během několika let zmizet pod pásy buldozerů,“ řekl spoluautor výstavy Milan Starec. Výstava v obchodním centru potrvá do konce ledna a její autoři k ní vytvořili i video.

Reklama

Doporučované