Hlavní obsah

V Libereckém kraji budou moci lidé při Hradozámecké noci i tančit a opékat buřty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hrad Trosky. Ilustrační foto.

Reklama

V Libereckém kraji budou moci lidé při letošní Hradozámecké noci i tančit nebo opékat buřty. Tuto sobotu večer se do celorepublikové akce zapojí čtyři památky z kraje - Trosky, Grabštejn, Frýdlant a Valdštejn.

Článek

Regionální ředitel Územní památkové správy (ÚPS) na Sychrově Miloš Kadlec uvedl, že akci vnímají jako vrchol letní sezony. „Chceme ukázat památky v jiném světle, respektive za tmy, pobavit, dopřát hezký zážitek a pomyslně se rozloučit s prázdninami,“ dodal.

V kraji se do celostátní akce zapojí dvě památky z příhraničí na Liberecku. Na hradu a zámku Frýdlant si budou moci návštěvníci zatančit na zámecké terase, poslechnout koncert dobových nástrojů i vydat do zámeckých komnat, kde uvidí scénky ze života panstva i sloužících. „Na závěr ochutnají koláčky ze zámecké kuchyně,“ uvedla regionální mluvčí ÚPS Lucie Bidlasová. Na hradě Grabštejn u Hrádku nad Nisou budou noční prohlídky na téma místních pověstí doplněné o živou hudbu.

Přístupné budou v sobotu večer i dva hrady v Českém ráji nedaleko Turnova. „Hrad Trosky se oproti předchozím letům, kdy zde duněla metalová hudba, zapojí romantičtější formou. Budou se zde opékat špekáčky, zahraje country kapela a zaměstnanci hradu budou návštěvníkům vyprávět pověsti a báje, které se týkají hradu a jeho historie,“ dodala Bidlasová. Otevřený bude o Hradozámecké noci i hrad Valdštejn, kde návštěvníky čekají scénické prohlídky s doprovodnou hudbou.

Do Hradozámecké noci se každoročně zapojují desítky památek z celé republiky. Letos bude hlavním centrem akce hrad a zámek Český Krumlov, kde se oslavy ponesou v duchu barokních zahradních slavností.

Reklama

Související témata:

Doporučované