Hlavní obsah

Bohumín nechal od jmelí ošetřit 140 napadených stromů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín na Karvinsku letos nechal od jmelí ošetřit 140 napadených stromů ve třech největších ohniscích výskytu této parazitující rostliny.

Článek

Po ořezech auta odvezla zhruba 250 metrů krychlových bioodpadu. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Pro lidi představuje jmelí tradiční symbol Vánoc, pro stromy je ale nepřítelem číslo jedna. Město proto letos přišlo s pilotním projektem na jeho likvidaci. Jmelí, jeden z nejrozšířenějších rostlinných cizopasníků, ničí stromy tím, že se napojí na jejich cévy a vysává vodu a živiny. Dřevinu tím postupně vyčerpá a ta usychá,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že zatímco některá města při boji s touto rostlinou zkouší chemické postřiky, Bohumín se rozhodl pro ořez napadených větví, což považuje za nejefektivnější metodu. „Dva roky jsme připravovali projekt, který zahrnoval i časově náročnou terénní revizi stromů na území města. Díky kotlíkovým půjčkám se nám na něj podařilo zajistit finance prostřednictvím dotace ze Státního fondu životního prostředí. Ta pokryje až 90 procent nákladů,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Město za ošetření stromů včetně vypracování projektu, dozoru a likvidace biologického materiálu zaplatilo 850 000 korun. Odborná firma začala s ořezy na jaře a pokračovala ještě na podzim. Ošetřila zejména lípy, javory topoly, vrby a akáty. „Vytipovali jsme tři největší ohniska výskytu jmelí. Hlavní jádro se nacházelo v parku Petra Bezruče v Novém Bohumíně, druhou lokalitou pak byl hřbitov ve Starém Bohumíně, okolí potoka Bajcůvky a tenisových kurtů. Třetí masivní ohnisko jsme zaznamenali v okolí skřečoňského hřbitova,“ uvedl Rostislav Palán z odboru životního prostředí a služeb.

Bohumín se nyní chystá na další fázi likvidace. „Ještě v průběhu první etapy projektu jsme začali připravovat jeho pokračování. Máme na seznamu dalších 300 dřevin, které potřebují zdravotní péči. Opět se pokusíme dosáhnout na některý z dotačních titulů,“ uvedl Palán. Uvedl, že šířením jmelí bílého je Moravskoslezský kraj postižen nejvíce z celé republiky.

Reklama

Související témata:
Jmelí

Doporučované