Hlavní obsah

Dopravní podnik Ostrava zmodernizoval myčku v porubské tramvajové vozovně

Foto: DP Ostrava, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na 150 vozů měsíčně ve dvousměnném provozu umožňuje umýt modernizovaná myčka Dopravního podniku Ostrava (DPO) v porubské tramvajové vozovně. Rekonstrukce myčky včetně čističky odpadních vod přišla na více než 43 milionů korun.

Článek

Za posledních pět let podnik modernizoval čtyři ze svých pěti myček a investoval do toho téměř 70 milionů korun. Hlavní výhodou zmodernizované myčky v Porubě je ekologičtější, automatizované mytí na míru, bez stop zaschlých kapek na skle, navíc s moderním monitoringem spotřeby vody, prostředků či energií.

„Mycí linka je průjezdná, tramvaj v ní zastaví a mycí portál ji pak objíždí. Myčka je vybavena dvěma vertikálními a jedním horizontálním kartáčem s automatickou elektronickou regulací přítlaku. Přední i zadní část a boky tramvaje tak lze umýt jedním průjezdem portálu,“ popsala mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Myčka má nyní i změkčovač vody, který zajišťuje snížení tvorby vodního kamene v přívodních trubkách a to, že na tramvaji po umytí nezůstanou stopy kapek. „Jednou z hlavních výhod je i plně automatizovaný, naprogramovaný chod mycího procesu pro zvolený typ tramvaje. Po ukončení mytí jsou o vozu všechny dostupné údaje jako počet mytí, spotřeba vody, mycích prostředků nebo energií zaevidovány,“ uvedla mluvčí. Součástí rekonstrukce prostor byla i instalace nového kamerového systému.

„Šlo o rozsáhlý a náročný projekt, který přináší mnoho výhod. Celková rekonstrukce myčky zajistí dlouhodobou spolehlivost, funkčnost a vysokou kvalitu mytí tramvají. Díky rekonstrukci čističky nejenom, že vodu lépe čistíme, ale také k mytí opětovně používáme a přispíváme k ekologickému provozu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Tramvaje se nyní myjí na dvě směny, čímž se denní výkon zdvojnásobil. U autobusů a nově i trolejbusů je oproti dřívějšku myčka samoobslužná. Vozy po odstavení myjí přímo řidiči. DPO má ve svém vozovém parku téměř 300 autobusů, přes 250 tramvají a 70 trolejbusů.

Reklama

Doporučované