Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Ostrava má nově k dispozici robotický operační systém

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má nově k dispozici robotický operační systém. Robota budou při operacích využívat lékaři z oblasti urologie, chirurgie a také gynekologie.

Článek

„Speciální přístroj vyšel celkově na 131 milionů korun bez DPH,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. FNO je podle ní teprve druhou nemocnicí v zemi, která takový typ přístroje vlastní. Podobný má v České republice už jen Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.

Podle mluvčí bude robot výrazně pomáhat tam, kde končí možnosti laparoskopické chirurgie. „V okamžiku, kdy si operatér zasedne do konzoly, tak je to jako kdyby se do dutiny břišní ponořil. Má daleko detailnější pohled, větší přehlednost, což samozřejmě znamená větší preciznost toho výkonu. Robot má ještě na zakončení operačního nástroje další kloub, který umožňuje ve stísněném prostoru dělat věci, které neumí ani lidská ruka, ani laparoskopický instrument,“ uvedl Lubomír Martínek z chirurgické kliniky.

Nejvíce robotických výkonů budou provádět lékaři urologické kliniky a gynekologicko-porodnické kliniky. V prvním roce by speciální techniku mohli využít u přibližně stovky pacientů s nemocemi ledvin a prostaty. „Počítáme ale s tím, že v dalších letech bude počet robotických výkonů, které jsou i pro organismus operovaných mnohem méně zatěžující, narůstat,“ uvedl přednosta urologické kliniky Michal Grepl. Lékaři onkogynekologického centra s pomocí robota mohou operovat například pacientky s karcinomem dělohy.

Robot je vybaven dvěma operačními konzolemi. „Kromě operujícího chirurga může být u druhé konzoly mentor, který vede toho, který je v tréninku. A to je pro výchovu operatérů velmi významné,“ míní Martínek. Cena robotického systému, který dodala firma ze Švýcarska, zahrnuje operační přístroj za 60 milionů korun bez DPH a také pětiletý pozáruční servis včetně dodávky náhradních dílů, instrumentů a spotřebního materiálu. Nemocnice nákup financovala s pomocí evropského dotačního programu REACT.

Reklama

Související témata:

Doporučované