Hlavní obsah

Zaplatili za projekt 1,6 milionu, dotace nebyla. Nemocnice hrozí soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Rozdělování dotací v éře ministryně Kláry Dostálové: nemocnice v Mariánských Lázních chce podat žalobu.

Reklama

Nemocnice Mariánské Lázně chce podat žalobu k soudu, tamní vedení tvrdí, že jí Ministerstvo pro místní rozvoj způsobilo škodu. To takové tvrzení odmítá.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

První tuzemská nemocnice chce od Ministerstva pro místní rozvoj odškodné za to, že byla loni vyřazena z dotačního programu React-EU.

Nemocnice v Mariánských Lázních si připravila projekt ve výši 92 milionů korun na přestavbu a na koupi nových přístrojů, za dokumentaci k projektu zaplatila přes 1,6 milionu korun.

Podle jednatele nemocnice Václava Smělíka však resort nejprve dvakrát odložil rozdělení evropských dotací pro zařízení následné péče, k nimž mariánskolázeňská nemocnice patří, a pak čerpání peněz pro tato zařízení úplně – a podle jednatele bez vysvětlení – zrušil.

Už připravenou a zaplacenou dokumentaci nemůže nyní nemocnice podle jednatele využít, a tak v Mariánských Lázních chtějí po ministerstvu, aby jim náklady za její vypracování uhradilo.

„Vzhledem ke skutečnosti, že Ministerstvo pro místní rozvoj následnou péči vyřadilo z podporovaných aktivit bez jakéhokoliv materiálního zdůvodnění, přičemž podání žádostí na jaře 2021 dvakrát odložilo s odůvodněním alokace prostředků pro větší množství žadatelů, rozhodli jsme se uplatnit nárok u soudu,“ uvedl jednatel Smělík.

Nemocnice se přitom s požadavkem na uhrazení nákladů už loni v říjnu obrátila přímo na ministerstvo. Jenže to odmítlo vyhovět.

„Ministerstvo pro místní rozvoj žádosti nevyhovělo, protože nemocnice žádost o podporu vůbec nepodala, tudíž se nelze domáhat jakékoli náhrady škody, neboť pro to nejsou splněny zákonné podmínky,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení.

Jak bylo zmíněno, výzva, v níž chtěla Nemocnice Mariánské Lázně svůj projekt podat, byla nejdříve odložena. A později se změnila tak, že nebyla zařízením následné péče určena.

Frček doplnil, že nemocnice bude moci o peníze na svůj projekt žádat příští rok, kdy by se měl vyhlásit další program, z něhož bude možné dotace získat.

Jednatel nemocnice Smělík však potvrdil, že se chtějí na soud obrátit. Žalobu chce nemocnice, kterou vlastní ze 13 procent město Mariánské Lázně a zbytek patří Smělíkově sestře Barboře Zavoralové Smělíkové, podat na začátku dubna. To uplyne ministerstvu šestiměsíční lhůta, během níž může ministerstvo peníze žádané loni v říjnu vyplatit.

O možnost podat žádost v programu React-EU přišly ale také další nemocnice.

Projekt měla připravený například pražská Nemocnice svaté Alžběty Na Slupi. Ta podle svého jednatele Karla Matysky chtěla získat zhruba 90 milionů korun na opravu budovy a další vybavení. „V Česku je následná léčebná péče dlouhodobě zanedbávaná,“ vysvětluje Matyska.

Na rozdíl od Mariánských Lázní navíc tato nemocnice nebude moci podat žádost ani příští rok, protože pražské nemocnice nebudou do programu zahrnuty. „Poskytovatelé následné zdravotní péče poskytující péči na území hlavního města Prahy nebudou moci z IROP žádat, jelikož nesplňují podmínku týkající se celonárodního dopadu,“ napsala tehdy končící ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na konci listopadu v písemné odpovědi na dotaz poslankyně ODS Jany Černochové.

„Byli jsme kvůli tomu znevýhodněni,“ uvedl jednatel Matyska. Žalobu k soudu však za svoji nemocnici podat nechce. „Právníci vidí malou šanci,“ doplnil.

Zmíněný projekt React-EU se dostal loni v květnu pod silnou kritiku poté, co se v první fázi stal z rozdělení necelých osmi miliard korun pro největší české nemocnice závod v klikání, při němž rozhodovaly sekundy. Uspěl ten, kdo přes internet nejrychleji přihlásil svůj projekt. A následně splní další kritéria.

Jenže právě kvůli kritice tohoto systému se ministerstvo nakonec rozhodlo, že přidá pro projekty velkých nemocnic více peněz. Jenže na některé ostatní už dotace nezbyly.

Do loňského prosince poskytla Evropská komise téměř 22 miliard korun z mimořádného programu React-EU na boj s epidemií a posílení zdravotnictví. Dalších osm miliard korun pak mělo dorazit ještě do konce roku 2021. Jenže tyto peníze nakonec skončí zejména ve velkých nemocnicích.

Reklama

Doporučované