Hlavní obsah

Festival Pestré vrstvy zpřístupní kryt v centru Ostravy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Během letošního vlastivědného festivalu Pestré vrstvy, který se v Ostravě uskuteční od 12. do 15. května, se otevře i kryt Mundloch nedaleko centra města, který není veřejnosti běžně přístupný.

Článek

Celkem zájemci mohou na letošním festivalu navštívit 12 akcí. Jde především o komentované prohlídky zajímavých míst či přednášky.

Cílem festivalu je zpřístupňovat objekty. Letos například kryt, jehož prostory nejsou běžně veřejnosti přístupné a zčásti je využívá společnost obchodující s vínem na degustace či uskladnění lahví. V roce 2019 to byla třeba Grossmanova vila. Festival pořádá stejnojmenný spolek, který se o některé menší památky stará. Část z nich už veřejnosti zpřístupnil trvale. Jedná se o drobné památky spojené s různými historickými etapami ostravského regionu.

„Jsme moc rádi, že se letos opět potkáme s návštěvníky festivalu osobně. Loňský ročník jsme museli kvůli opatřením proti šíření koronaviru udělat on-line,“ řekla předsedkyně spolku Markéta Sasínová. Podle ní největším lákadlem v programu bude právě protiletadlový kryt známý jako Mundloch. Ten je zasazený do kopce Jaklovec nad řekou Ostravicí nedaleko centra Ostravy. Komentované prohlídky tam budou v sobotu 14. května.

Festival zahájí ve čtvrtek 12. května beseda o přírodě v Ostravě naplánovaná pod širým nebem v Komenského sadech. V pátek 13. května se uskuteční vernisáž fotografií o současném podzemí Ostravy. V sobotu a v neděli se návštěvníci spolu s průvodci vydají na komentované vycházky ve Vítkovicích, Slezské Ostravě i v Porubě.

Reklama

Související témata:

Doporučované