Hlavní obsah

Festival reBarbora v Karviné chce být prvním trvale udržitelným festivalem v ČR

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné se 27. a 28. května uskuteční festival reBarbora Open Music. Vystoupí na něm David Koller, Richard Müller či Horkýže Slíže.

Článek

Akce má ambici stát se prvním trvale udržitelným festivalem v republice, který minimalizuje zatížení životního prostředí. Jeho provoz má například být kompletně bez jednorázových obalů. Organizátoři to dnes řekli v Karviné novinářům.

Matěj Ostárek za pořadatele řekl, že chtějí vyzkoušet co nejvíce věcí, které v oboru pořádání kulturních, společenských a hromadných akcí sníží dopad na životní prostředí, a inspirovat tím i další organizátory. „Chceme úplně eliminovat odpady. Veškeré nápoje, ať sladké, voda, pivo, nealko pivo, budou čepované, takže žádné malé PET lahve. Zároveň veškeré obaly na nápoje i jídlo nebudou jednorázové, ale budou vratné, zálohované,“ řekl Ostárek. Poprvé se budou používat vratné kelímky i na tvrdý alkohol.

„Dopravu hostů řešíme elektroauty, hybridy a dopravu návštěvníků elektrobusy, případně autobusy na plyn,“ řekl Ostárek. Organizátoři budou na festivalu testovat vodíkový agregát na výrobu elektřiny, kterým bude napájena diskusní scéna. Zbývající energie bude z obnovitelných zdrojů.

V reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu se organizátoři rozhodli pozvat také hudebníky z Ukrajiny. „Řešíme, jak sem dostat ukrajinské kapely. Bohužel teď je ta komunikace složitá, protože buď bojují nebo nemají na koncerty náladu. Dostali jsme tipy, v tuto chvíli máme osloveno pět kapel,“ řekl Ostárek. Pořadatelé připravují i sbírku pro válkou postižené obyvatele. Nabídnou také volné vstupenky Ukrajincům, kteří uprchli před válečným konfliktem. „Myslím, že vystoupení ukrajinských kapel může být pro uprchlíky aspoň nějakým povzbuzením,“ uvedl Ostárek.

Prostor bývalého Dolu Barbora pořadatele z agentury New Wind Production zaujal, když hledali místo pro festival Štěrkovna Open Music, který museli kvůli revitalizaci hlučínského jezera na dva roky přesunout jinam. Dočasný azyl pro Štěrkovnu našli na ostravském Landeku, areál revitalizovaného dolu je ale velmi zaujal, a tak začali přemýšlet o nové akci. Konání festivalu reBarbora umožnil státní podnik Diamo, který se stará o zahlazování následků hornické činnosti, a partnerem se stal i Moravskoslezský kraj.

Náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) řekl, že festival reBarbora bude ukázkou, jak by měly vypadat moderní festivaly 21. století, a kraj opět bude inovačním lídrem, tentokrát v oblasti kultury. „Areál je v relativně dobrém stavu, je pěkně zrekonstruovaný, ale využití se těžce nachází. Tak jsem rád, že právě tento festival toto území může oživit, opět sem přitáhnout lidi a ukázat, že i pohornická krajina má něco do sebe a že využitelnost může být velmi široká,“ řekl Curylo.

Mluvčí Diama Jana Dronská řekla, že Důl Barbora patřil k nejmodernějším a největším dolům na Karvinsku. „Po roce 2002 následoval útlum a zasypání jam. Státní podnik Diamo se o důl stará od roku 2004,“ řekla mluvčí. Čtyři z objektů šachty - obě těžní věže, kompresorovna a kotelna - dostaly památkovou ochranu a podnik je rekonstruoval.

„Nějaké využití se tady rýsuje, ale zatím musíme říct, že moc velký zájem nebyl, takže jsme rádi, že se areál zalíbil pořadatelům hudebního festivalu. Věříme, že i tento trochu zapomenutý Důl Barbora časem vejde do většího povědomí veřejnosti,“ řekla Dronská.

Reklama

Doporučované