Hlavní obsah

Jeden svět letos nabídne hrané filmy či filmy ve virtuální realitě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Filmový festival Jeden svět, který se věnuje lidským právům, letos poprvé do programu kromě dokumentárních snímků zařadí i hrané filmy. K vidění budou i filmy ve virtuální realitě.

Článek

Jedním z hlavních filmů bude dokument Moje nová tvář. Zpracovává téma ženy napadené bývalým přítelem, který jí poleptal obličej kyselinou. Novinářům to dnes v Třinci řekl organizátor tamních projekcí Ondřej Blecha.

Festival se v Třinci uskuteční uskuteční od 26. do 28. března. Celkem bude ve 48 městech po celém Česku. V Moravskoslezském kraji se přehlídka bude konat kromě Třince například i v Opavě, Ostravě a Krnově.

„V letošním ročníku ubývá témat, ale vedle dokumentů přibývají hrané filmy. Není totiž tak důležité rozdělovat dokument a fikci, důležité je poukázat na téma filmů. Důraz je kladen také na to, aby to byly filmy, které příliš nemají šanci se dostat do distribuce,“ uvedl Blecha. Dodal, že letos diváky čekají i filmy ve virtuální realitě. „Ve virtuálních brýlích se divák více dokáže vcítit do konkrétních situací,“ doplnil Blecha.

V třineckém kině bude k dispozici necelá desítka sad s virtuální realitou. Diváci v ceně jedné vstupenky mohou zhlédnout až tři filmy v délce od 14 do 30 minut. Celkem budou moci vybírat z šesti snímků. Stanou se svědky konkrétní situace a budou se muset rozhodnout, jak se zachovají. „Tématy těchto filmů je ekologie, ale například i téma sexuálního obtěžování nebo zneužívání žen. A jak tomu lze zabránit,“ doplnil.

Hlavními dvěma filmy letošního ročníku budou české snímky Moje nová tvář a dokument Jiříkovo vidění. Dokument Jiříkovo vidění se věnuje se tomu, jak může jednotlivec ovlivnit nebo změnit určité ekologické téma. „Režisérka je rodinná příslušnice hlavního hrdiny. Natáčí svého otce, materiálového vědce, který se snaží dostat na ekologická fóra v Glasgow a v Madridu. Tam však velmi naráží a dochází k tomu, že něco v tomto hledisku změnit je spíše utopie,“ uvedl Blecha.

Festival Jeden svět bude pořádán také pro školy. V minulých ročnících jej navštívilo až 1000 dětí od žáků ZŠ po studenty středních škol. Pro středoškoláky a středoškolačky je přichystáno pět celovečerních filmů z programu Jeden svět.

Reklama

Doporučované