Hlavní obsah

JFO doprovodí pianistu Kholodenka z Ukrajiny, zazní i ukrajinská hymna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) doprovodí ukrajinského pianistu Vadyma Kholodenka. Společně zahrají Rachmaninův Koncert pro klavír a orchestr číslo 1.

Článek

Orchestr povede dirigent s ruskými kořeny Andrey Boreyk, který ve svém prohlášení otevřeně vyjádřil podporu Ukrajině napadené Ruskem. Na úvod koncertu zazní i ukrajinská hymna. Koncert se v Domě kultury města Ostravy uskuteční 3. března.

Stejný postoj jako Boreyk vyjádřil i ruský šéfdirigent JFO Vasilij Sinajskij. „Současné události působí jako odporná invaze do suverénního státu, která způsobuje jen smutek a tragédii tisícům lidí. Těm, kteří to všechno začali, by prospělo poslechnout si ukrajinskou hymnu. Jaká čistá, silná a jasná melodie, která tak dobře ukazuje charakter tohoto národa,“ řekl Sinajskij. Právě ukrajinská hymna zazní spolu s českou hymnou v úvodu koncertu.

Kholodenko má podle Dvořákové pověst jednoho z hudebně nejdynamičtějších a technicky nejnadanějších mladých klavíristů, kteří se v poslední době objevili na pódiu. Narodil se v Kyjevě a své první koncerty absolvoval již ve třinácti letech, kdy se představil v USA, Číně, Maďarsku a Chorvatsku. Studoval na Moskevské státní konzervatoři P. I. Čajkovského.

„Kholodenko nahrazuje původně avizovaného ruského klavíristu Nikolaje Luganského, který na základě potvrzeného pozitivního testu na covid-19 nemůže dorazit. O spolupráci s Kholodenkem však usilujeme dlouhodobě,“ řekl ředitel JFO Jan Žemla. Dodal, že v kontextu současné situace se pořadatelé rozhodli do programu koncertu zařadit navíc i dílo ukrajinského skladatele současné klasické hudby Valentina Silvestrova. „Koncert tak symbolicky věnujeme právě Ukrajině a členové orchestru a další zaměstnanci JFO se připojují k peněžitým sbírkám zveřejněných na www.stojimezaukrajinou.cz.“

Reklama

Doporučované