Hlavní obsah

K bezpečnějšímu průjezdu Novým Jičínem přispěje kruhový objezd za 20 milionů korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bezpečnější a plynulejší provoz v centru Nového Jičína má zajistit kruhový objezd za více než 20 milionů korun v ulici Generála Hlaďa. Na jeho výstavbě se podílelo město spolu s Moravskoslezským krajem.

Článek

Kromě výstavby samotné okružní křižovatky se v místě upravoval také prostor pro pěší, přibylo nové osvětlení i zeleň. Novináře o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

„Kruhové objezdy jsou zvláště v centrech měst rozhodně bezpečnějším řešením provozu než klasické křižovatky. Je potvrzeno, že mají méně kolizních bodů, řidiči do nich vjíždí pomaleji a případné srážky aut bývají hlavně s bočním nárazem. Díky tomu zde nedochází k haváriím s vážným zraněním. Jsem rád, že se město Nový Jičín a Moravskoslezský kraj shodly na společné rekonstrukci křižovatky nedaleko hlavního náměstí,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka (ANO).

Kruhový objezd se stavěl od letošního června, stavba je dokončena a řidiči tak již mohou okružní křižovatku využívat. O náklady na stavbu za 20,3 milionu korun se podělilo město s krajem. Nový Jičín do stavby investoval 12,4 milionu korun, a kraj prostřednictvím Správy silnic Moravskoslezského kraje zaplatil 7,9 milionu korun.

„Kromě přestavby klasické křižovatky na okružní obsahoval společný projekt města a kraje také rekonstrukci dopravního prostoru pro chodce. Byl také doplněn městský mobiliář i veřejné osvětlení. Centrum města kromě nového kruhového objezdu navíc zkrášlí nově vysazená vzrostlá zeleň a trvalkové záhony. Stavba probíhala pod dohledem architekta, se kterým byly konzultovány jednotlivé použité stavební materiály i detaily pokládky jednotlivých zpevněných ploch. Věřím, že dané řešení zlepší bezpečnost dopravy v této lokalitě,“ řekl starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký (ANO).

Reklama

Doporučované