Hlavní obsah

Dopravu na nejfrekventovanějším tahu Bohumínem má zklidnit semafor

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na nejfrekventovanějším tahu Bohumínem na Karvinsku přibyl nový bezpečnostní prvek. Město v ulici 1. máje, kterou denně projede zhruba 11 000 aut, nechalo instalovat semafor.

Článek

Semafor má zklidnit dopravu a pomoci s přecházením obyvatelům, kteří v blízkosti přetížené silnice bydlí. ČTK to sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

Za instalaci semaforu město zaplatilo 800 000 korun, zprovozněn bude v druhé polovině tohoto týdne. „Jediným účinným řešením přetíženosti této komunikace je plánovaný obchvat směrem na Karvinou. Stát sice pracuje na přípravě jeho výstavby, ta ale potrvá roky. Proto se snažíme hledat cesty, jak nevyhovující situaci alespoň částečně zlepšit do doby, než bude stavba dokončena,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Nový semafor pomůže s přecházením silnice ve střední části Bohumína-Skřečoně, kde je hustá rodinná zástavba a sídlí tam i řada firem. „Jde o světelné signalizační zařízení, které se aktivuje na znamení chodce. Původně jsme zvažovali typ zpomalovacího semaforu, jeho instalaci nám ale nepovolila Policie ČR,“ uvedl Vícha.

Dodal, že o regulaci dopravy v problematickém místě město usilovalo řadu let. „Zdrželo nás získání souhlasu a pozemků od Ředitelství silnic a dálnic, což bylo administrativně velmi složité a zdlouhavé,“ podotkl starosta.

Připomněl, že město na výpadovce ve směru na Karvinou už v minulosti udělalo další opatření, která mají zklidnit dopravu. Lidé dojíždějící do centra města na kole mohou využívat cyklostezku a městská policie má v ulici 1. máje instalovány i orientační měřiče rychlosti.

V blízkosti základní školy pak funguje už čtrnáctým rokem klasický semafor a před třemi lety nechala radnice na křižovatce Polní a Bohumínské ulice vybudovat světelné zařízení s radarem za 4,4 milionu korun. „Při překročení povolené rychlosti na něm naskočí motoristům červená. Součástí investice byly i nové chodníky, ty doplnil bezpečnostní ostrůvek a nasvětlený přechod pro chodce,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované