Hlavní obsah

Kapacita mateřských škol v Kopřivnici se zvýší

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kapacita mateřských škol v Kopřivnici na Novojičínsku se zvýší, rozhodli radní. Do školek by se tak měly dodatečně dostat všechny přihlášené děti, které v září dosáhnou věku tří let.

Článek

Ve městě a jeho místních částech je deset školek zřizovaných městem, počet míst se v nich zvýší o 15 na 742. ČTK to sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

„Ročník 2019 je nejsilnější za posledních 15 let. Kromě toho se čím dál častěji setkáváme s odklady povinné školní docházky a zároveň se maminky chtějí dříve vracet z rodičovské dovolené do práce. Z těchto důvodů není kapacita školek optimální, a to nejen v Kopřivnici,“ uvedl Břetislav Orlík z městského odboru školství, kultury a sportu.

Situace podle něj nesouvisí s přijímáním ukrajinských dětí. „Ty podle předběžných výsledků zápisů nastoupí k povinnému předškolnímu vzdělávání v Kopřivnici pouze tři,“ doplnil Orlík.

Macháčková uvedla, že vyhláška o předškolním vzdělávání stanovuje, že jednotlivé třídy mateřských škol se naplňují do počtu 24 dětí. Zřizovatel ale může povolit výjimku, počet dětí lze zvýšit maximálně o čtyři v jednom oddělení.

„V některých školkách se počty míst zvýší o čtyři, v jiných nám již prostorové podmínky další navyšování nedovolí. Celkem přibude 15 míst, ale je potřeba počítat s tím, že od zápisu se situace neustále vyvíjí, a pokud byl někdo 15. pod čarou, neznamená to, že teď bude automaticky přijat,“ uvedl místostarosta René Lakomý (Sdružení nezávislých).

Do školek se v Kopřivnici dostaly všechny děti, které dosáhnou tří let do konce srpna. Nepřijatých bylo původně 11 dětí narozených v září, 15 dětí říjnových a 16 dětí, které oslaví třetí narozeniny v listopadu nebo prosinci. Podle Lakomého navíc rodiče některé starší děti přihlásili dodatečně. „Počítáme s tím, že místo ve školce dostanou všechny přihlášené děti narozené v září, možná i některé říjnové,“ uvedl Lakomý.

Kapacita školek se ale během roku ještě zvýší. „Díky dvoumilionovému daru společnosti Promet Group vznikne v roce 2023 nové oddělení MŠ Polárka, takže dalších 23 dětí bude umístěno v průběhu druhého pololetí,“ uvedla Macháčková.

Reklama

Doporučované