Hlavní obsah

Knihovna ve Frýdku-Místku se po rekonstrukci za 47,4 milionu Kč otevře v dubnu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městská knihovna v Hlavní ulici ve Frýdku-Místku má za sebou kompletní rekonstrukci za 47,4 milionu korun. Čtenářům bude znovu sloužit od dubna. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Článek

Podle ní byla rozsáhlá oprava téměř stoleté budovy z roku 1923 nezbytná. Její stav nevyhovoval stavebně ani technicky. „Vytápění objektu nebylo efektivní, což přinášelo vysoké provozní náklady. Na hranici životnosti byly zdravotně technické instalace a vybavení objektu. Dalším důvodem rekonstrukce byl nedostatečný prostor pro návštěvníky,“ uvedla mluvčí.

Díky rekonstrukci se v objektu podaří snížit náklady na jeho vytápění a prostor pro návštěvníky se rozšíří o 350 metrů čtverečních. Za více než rok a čtvrt stavbaři postavili půdní vestavbu i dvoupodlažní nástavbu nad skladem. Řemeslníci objekt zateplili, vyměnili okna, opravili schodiště, výtahy i vytápění. Nové jsou podlahy, veškeré instalace i výmalba. Interiér je kompletně nově vybaven. Po rekonstrukci má budova nové dispoziční uspořádání a dvě učebny navíc – dětskou a multifunkční.

„Rekonstrukce městské knihovny posunula její kvalitu o několik řádů výš, než byl původní stav. Zaměřili jsme se hlavně na to, aby čtenáři měli plný komfort při návštěvě tohoto významného objektu, včetně bezbariérového přístupu, nové střešní terasy a moderního zázemí pro knižní fond,“ řekl náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet Jiří Kajzar (Naše Město F-M). Díky vybudování střešní terasy se zastiňovací markýzou budou moci návštěvníci číst knihy pod širým nebem.

„Zateplení budovy, nový způsob vytápění i nová okna řeší energetickou náročnost objektu. Odhlučnění od hlavní cesty uvítají nejen návštěvníci, ale také zaměstnanci knihovny,“ uvedl ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek Tomáš Benedikt Zbranek.

Proměny se dočkalo i nejbližší okolí budovy. Nově upraveno je parkoviště mezi knihovnou a policejní služebnou, včetně příjezdové cesty až po křižovatku u bývalého autobusového nádraží. „Než se pobočka opět otevře veřejnosti, bude naopak načas zcela zavřená, včetně provizorní půjčovny v Národním domě. Důvodem je stěhování knih,“ uvedla mluvčí. Knihovna bude zavřená od 14. března a definitivně se otevře na konci dubna.

Reklama

Doporučované