Hlavní obsah

Krnovská radnice pomohla za 100 000 korun vybavit školní kuchyni na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krnovská radnice pomohla vybavit školní kuchyni v ukrajinském městě Nadvirna v Ivano-Frankivské oblasti. V tomto partnerském městě Krnova našly dočasný azyl tisíce válečných uprchlíků z východních částí země.

Článek

Město na zařízení uvolnilo 100 000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Dita Círová.

„V rámci pomoci, která z Krnova do města Nadvirna průběžně míří, jsme pořídili také vybavení kuchyně pro 3. základní školu. O vybavení nás požádali zástupci města,“ řekl Filip Vrchovský z odboru sociálního a školství. Dodal, že zařízení Krnov nakupoval přímo od ukrajinských dodavatelů, protože to bylo levnější.

Pomoc směřuje i k ukrajinským uprchlíkům, kteří našli dočasný domov přímo v Krnově. Jejich počet se pohybuje kolem 350 a pracovníci sociálního odboru jim mimo jiné pomáhají najít pracovní uplatnění. „Zatímco práci pro muže, kterých je minimum, bychom měli, nabídka pro ženy není. A když už je, jedná se většinou o nekvalifikovanou práci na dohodu. I tak je ale takové místo obratem obsazeno,“ doplnil Vrchovský.

Městský úřad v Krnově například zaměstnal psycholožku a koordinátorku pro bydlení. „Mezi uprchlíky jsou lidé mnoha odborných profesí, ale narážíme na administrativní problémy při uznání jejich vzdělání a na jazykovou bariéru. Na jejím odstranění ale Ukrajinci pracují, navštěvují kurzy češtiny v pedagogické škole i v městské knihovně, kde už je i kurz pro pokročilé,“ dodal Ivo Zdráhal z odboru sociálního a školství.

Na začátku března krnovští zastupitelé vyčlenili na podporu Ukrajinců z městského rozpočtu tři miliony korun. Z této částky se zatím vyčerpalo okolo 1,5 milionu korun. Stále také trvá veřejná finanční sbírka pro město Nadvirna, na transparentním účtu 123-6331260277/0100 se už sešlo okolo 700 000 korun. „Město ale nejen dává. Z pozice ubytovatele je příjemcem kompenzačního příspěvku na ubytování. Už druhý měsíc od státu obdrželo více než 200 000 korun,“ řekla Círová.

Reklama

Doporučované