Hlavní obsah

Někdejší textilní škola ve Frýdku-Místku se promění na sídlo strážníků

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Frýdku-Místku začala rekonstrukce bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Budova se stane novým sídlem strážníků. Rekonstrukce za zhruba 62 milionů korun by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

Článek

Objekt se nachází v areálu někdejší textilky Slezan, kde by v následujících letech měla vzniknout nová městská čtvrť. Právě zázemí pro městskou policii je první z chystaných proměn v této lokalitě. Na rekonstrukci budovy se městu podařilo získat dotaci i bezúročný úvěr. „Dvoupodlažní budova s podkrovím sloužila jako textilní učiliště a v současné době je prázdná. Zahájení rekonstrukce budovy je pro město významným krokem, začne jí revitalizace a konverze bývalého průmyslového areálu na novou městskou čtvrť s byty a službami,“ uvedl náměstek primátora pro investice a finance Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Připomněl, že město objekt v minulosti získalo směnou se společností Slezan Holding. „Usilovali jsme o vytvoření bezpečnostního centra blízko budoucího dopravního uzlu u vlakového nádraží, kde bude v budoucnu umístěno i autobusové nádraží a vznikne nový dopravní terminál. Hledisko bezpečnosti a dobrá logistika byly hlavními důvody, proč jsme preferovali právě tento objekt jako nové sídlo městské policie,“ vysvětlil Kajzar.

V prvním patře budovy bude sídlit kontaktní centrum městské policie a přestupkové oddělení magistrátu. Ve druhém patře budou strážníci řešit administrativu, obsluhovat dispečink a využívat sociální zázemí, šatny nebo instruktážní místnosti. Současné sídlo strážníků, které se rovněž nachází v Těšínské ulici, je už nevyhovující. Při rekonstrukci se počítá nejen s úpravou budovy, ale i blízkého okolí. V plánu je výměna střechy, oken, dveří a zateplení budovy. Upravovat se budou rovněž inženýrské sítě.

Město do svých objektů v nové městské čtvrti hodlá investovat přibližně 80 milionů korun, ostatní výstavbu bude hradit vlastník areálu, kterým je akciová společnost Slezan Holding. Objekty připomínající textilní historii města zůstanou zachovány. V areálu už před časem skončila demolice nepotřebných domů.

Reklama

Doporučované