Hlavní obsah

Některé moravskoslezské nemocnice se vrací k plánovaným operacím

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Počet hospitalizovaných s covidem v moravskoslezském kraji klesá, takže se některé nemocnice začínají vracet k plánovaným operacím, které byly omezeny od listopadu. Toto přerušení operativy prodlouží čekací doby.

Článek

Prodloužené čekací doby se výrazně projeví například v ortopedii. „Postupně se snižují počty hospitalizovaných covidových pacientů. Můžeme se tak pomalu připravovat na návrat k plánované operativě, prioritně na ortopedii a chirurgii. Podmínkou zahájení plánovaných operací je pokračování stávajícího trendu, kdy nebude narůstat počet hospitalizovaných covidových pacientů a nebude se ani zvyšovat množství zdravotníků, kteří budou chybět na pracovištích. Může tak docházet k jejich návratu na mateřská pracoviště, kde řadu týdnů kvůli práci na covidových jednotkách chyběli,“ uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Připomněl, že ještě před měsícem ležela v nemocnici více než stovka pacientů s koronavirem, nyní je počet hospitalizovaných zhruba poloviční. Výrazně pomaleji se ale snižuje počet pacientů, kteří potřebují intenzivní péči. „V prosinci nám chybělo až 250 zdravotníků, v současné době je to zhruba třetina, která je v pracovní neschopnosti nebo na ošetřovném,“ doplnil Uhlig. Poukázal na to, že covid výrazně prodloužil čekací doby na operace. Zatímco začátkem roku 2020 pacient na endoprotézu kolenního či kyčelního kloubu čekal zhruba rok, aktuálně je to až dva roky. „V tuto chvíli se ani jeden typ endoprotéz neprovádí, záleží, kdy bude obnovena plánovaná operativa, postupně v lednu začneme obvolávat pacienty,“ upřesnil Uhlig. Na chirurgii už pacienty objednávat začínají, zatím tak pro zhruba 50 procent kapacity. Jde například o operace křečových žil, kýly či nezhoubných onemocnění. Na stanovení termínu operace nyní čeká asi 300 pacientů.

K plánovaným operacím se postupně začínají vracet i krajské nemocnice. „V současné době se postupně vracíme k plánované operativě, která je momentálně omezena z důvodu covidu-19 zhruba o 20 až 30 procent. Akutní operace provádíme v plné míře,“ uvedla mluvčí nemocnice v Havířově na Karvinsku Irma Kaňová. Podobná je situace i v nemocnici v Krnově na Bruntálsku.

„Sdružené zdravotnické zařízení Krnov má v provozu většinu ambulancí a postupně najíždí na operativu. V případě, že varianta omikron v příštích týdnech výrazně nenavýší počet pacientů s covidem-19 a situace nám to umožní, najedeme na standardní operační program. Kvůli další vlně covidu-19 byly odloženy stovky plánovaných operací, takže počítáme s tím, že opět dojde k prodloužení čekacích lhůt, a to zejména u výměn velkých kloubů,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Krušina. Zatímco původní čekací doba na výměnu velkých kloubů se v Krnově pohybovala mezi šesti až devíti měsíci, tak po podzimní vlně 2020 a jarní vlně 2021 se prodloužila na 18 měsíců. „Bohužel, poslední vlna a omezení operativy prodlužuje čekací lhůty o další měsíce. Bavíme se tedy o čekací době okolo dvou let. Proto se nyní intenzivně snažíme posílit lékařský tým ortopedického oddělení o jednoho až dva lékaře. Což by nám pomohlo při zkracování čekacích lhůt,“ dodal Krušina.

Například ve Fakultní nemocnici Ostrava, která přijímá nejvíce covidových pacientů, se situace zatím výrazně nemění. „Stále máme pozastavené odložitelné operace. Akutní operativa, neodkladné zákroky, operace, jejichž odklad by znamenal ohrožení zdravotního stavu pacienta, operace onkologických a dětských pacientů, jsou prováděny bez omezení. Jelikož i před pandemií byly nejdelší čekací lhůty u ortopedických operací, tak pozastavení lhůty ještě prodloužilo. Řádově o několik měsíců,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Reklama

Doporučované