Hlavní obsah

Nemocnice v Havířově otevřela Centrum pro léčbu obezity

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice v Havířově na Karvinsku otevřela Centrum pro léčbu obezity, které se bude zabývat i výživovými a metabolickými poruchami.

Článek

Bude poskytovat nutriční poradenství a návrhy na změnu a úpravu životního stylu i chirurgické řešení problémů. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

„Léčba obezity v havířovské nemocnici má tradici, ale zatím se věnovala chirurgické bariatrické péči, tedy pacientům, kterým se nepodařilo zhubnout. Nám tady ale chyběl konzervativní přístup,“ uvedl Schellong. Připomněl, že podle statistik téměř 70 procent populace nemá standardní váhu - 40 procent má nadváhu a 30 procent trpí obezitou, která je příčinou mnoha nemocí srdce a cév.

„Centrum pro léčbu obezity bude provádět jak špičkovou vstupní a kontrolní diagnostiku s nejlepším analyzátorem tohoto druhu na světě, tak vzdálenou diagnostiku pomocí telemedicíny,“ řekl Schellong. Pacientům se budou na dálku monitorovat fyziologické funkce. Podle ředitele mohou do centra pacienty odesílat nejen praktici a specialisté, ale lidé se můžou sami objednat.

Vybudování centra přišlo zhruba na dva miliony korun, dalších 600 000 korun stál speciální přístroj, bioimpedanční analyzátor. „Pomocí střídavého proudu analyzuje složení pacientova těla,“ uvedl primář Mezioborové jednotky intenzivní péče a vedoucí lékař centra Igor Satinský. Dodal, že střídavý proud je velmi slabý a člověk ho necítí.

„Dovede analyzovat jednotlivé části těla, každou končetinu a trup. Analyzuje, kolik má člověk procent tukové tkáně, svalové tkáně, dále dokáže určit množství vody v buňkách i množství vody mimo buňky. Dovede vypočítat metabolickou potřebu, tedy kolik kilokalorií potřebuje pacient na den,“ řekl Satinský o přístroji.

Analyzátor dokáže určit i takzvaný fázový úhel, s jehož pomocí lze ukázat zdravotní stav buněk. „Podle toho, jak se pacient zlepšuje nebo zhoršuje při nějakých chorobách, tak fázový úhel na to reaguje,“ podotkl Satinský.

V centru budou s pacienty spolupracovat nutriční terapeutky. „Sestavujeme výživové plány jak při konzervativní léčbě obezity, tak při různých onemocněních. Například speciální dietu mají diabetici, jinou zase pacienti s Crohnovou chorobou. V dohledné době do programu zařadíme i odborné poradenství související s pohybovými a cvičebními programy. V centru budeme spolupracovat s celou řadou souvisejících oborů, které naše nemocnice může nabídnout, a které takový pacient potřebuje, což jsou například diabetologie, kardiologie, lipidová poradna a obezitologie, ale také fyzioterapie, spánkové poruchy, psychologie a podobně,“ řekla vedoucí nutriční terapeutka Pavlína Vránová.

Reklama

Doporučované