Hlavní obsah

Opava poplatek za svoz odpadu nezvýší, sníží se četnost vyvážení popelnic

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Opavská radnice poplatek za svoz komunálního odpadu pro rok 2023 nezvýší. Sníží ale četnost vyvážení popelnic. Popelářské vozy budou ulicemi jezdit jednou za dva týdny.

Článek

Magistrát tak chce ušetřit a motivovat obyvatele k důkladnějšímu třídění. ČTK to dnes řekl Martin Kůs z tiskového oddělení radnice.

Vedení města se rozhodlo poplatek nezvyšovat především proto, aby v době rostoucí inflace a cen energií ještě více nezatěžovalo rozpočty domácností. Městu přitom výrazně vzrostly náklady na svoz odpadků.

„Město Opava se stále drží na relativně nízkém zatížení občanů na nákladech za svoz a likvidaci odpadů. Jeho reálná cena donedávna byla okolo 1200 korun na osobu za rok, ale teď, v době rostoucích cen energií a pohonných hmot i provozů skládek, tato cena atakuje 1400 korun ročně. Přitom dospělý občan zatím platí ročně 660 korun,“ uvedl radní Petr Popadinec

Proto město hledá, jak lze ušetřit. Proto se od 1. února změní frekvence vývozu nádob na směsný komunální odpad u rodinné zástavby i bytových domů v městských částech. Konkrétně se budou popelnice a kontejnery na směsný odpad svážet nikoli jednou za týden, ale jen jednou za dva týdny. „Hlavním důvodem rozhodnutí města je samozřejmě ekonomika,“ řekl Kůs.

Radní věří, že lidé rozhodnutí města pochopí a budou motivováni k ještě pečlivějšímu třídění odpadu. „Nechceme poplatky za odpady zvyšovat, ale teprve budoucí měsíce ukáží, jestli to v Opavě bez toho zvládneme, nebo ne,“ řekl. Podle propočtů by mohlo město jen snížením četnosti svozu a větším tříděním v domácnostech ušetřit okolo 2,5 milionu korun ročně.

„Předpokládáme, že tímto krokem dojde k přesunu zejména plastových odpadů, ale i skla nebo papíru z komunálního odpadu do nádob na tříděný odpad. To s sebou přinese nutnost v krátkém čase dopad vyhodnotit a zajistit buď další kontejnery na separovaný odpad, či zvýšit četnost svozu barevných nádob,“ řekl Popadinec. Také předpokládá, že například u rodiny s větším počtem dětí se objeví žádosti o dovybavení dalšími nádobami. Takové žádosti posoudí odbor životního prostředí a v odůvodněných případech vyhoví.

Reklama

Doporučované