Hlavní obsah

Opěrnou zeď nad ostravskými Bazaly bude zdobit velkoplošná malba

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava a Moravskoslezský kraj společně vyhlásily mezinárodní uměleckou soutěž, v níž budou hledat autora velkoplošné malby neboli muralu na opěrné zdi nad ostravským stadionem Bazaly.

Článek

Plocha pro vznik uměleckého díla má 1000 metrů čtverečních. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Umělci z Česka i zahraniční budou moci své návrhy přihlašovat do soutěže od 15. března. Jejich malba by měla zohlednit rozvoj Ostravy i kraje v posledních letech. Zároveň by svým dílem měli reagovat na specifika města i regionu, ať už z pohledu historického, sociálního či sportovního, včetně připomenutí stého výročí fotbalového klubu Baník, který je se stadionem Bazaly spjat. „Mural je forma uměleckého vyjádření, která má ve městech své místo. Stejně jako v případě jiných forem umění je však důležité hledání kvality a jedinečnosti díla vycházející z identity místa,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Dodala, že město s krajem otázku podoby opěrné zdi dlouhodobě řešilo a právě mural byl jednou z možností, jak dominantní plochu nedaleko centra města upravit.

Vlastníkem zdi je kraj, soutěž připraví město, které má s velkoplošnými malbami zkušenost. Předloni přímo v centru krajské metropole vznikl mural Skok polského umělce Mariusze Warase. V návaznosti na tento pilotní projekt se město podle mluvčí rozhodlo pokračovat v organizaci a koordinaci muralových aktivit a pro přípravu obdobných projektů sestavilo i speciální tým, který se zabývá vyhledáváním vhodných míst pro tuto tvorbu a navrhl rovněž zadání aktuální umělecké soutěže.

„Muraly se stávají vynikajícím prostředníkem komunikace mezi uměleckou komunitou a veřejností, hlavně v případech, když umělecká díla odrážejí něco z historie či současných potřeb daného místa či doby. Uvedené dílo pak nezůstává pouze ozdobou města, ale má svou přidanou hodnotu. Jsem rád, že jsme s Ostravou našli cestu, jak dnes šedou zeď na Bazalech nabídnout jako plátno světovým umělcům,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Výtvarnou soutěž na své náklady připraví město, kraj pak bude hradit samotnou tvorbu díla, které by mohlo vzniknout na konci léta tohoto roku. Kromě zástupců města a kraje budou v porotě kurátorka muralových projektů v ČR i v zahraničí Alexandra Kroliková, proděkanka Filosofické fakulty Ostravské univerzity Daniela Rywiková i umělec a performer Jiří Surůvka. Konkrétní podmínky soutěže jsou zveřejněny webových stránkách www.streetart.ostrava.cz. Návrhy lze zasílat do 10. května.

Reklama

Doporučované