Hlavní obsah

Nová ostravská galerie Gong se chce věnovat hlavně vzdělávání

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V ostravských Dolních Vítkovicích vznikla nová galerie. Galerie Gong sídlí v budově bývalého plynojemu, který po přestavbě dnes funguje jako multifunkční aula Gong.

Článek

Věnovat se chce prioritně takzvanému Education Art, tedy procesu vzdělávání o umění a skrze umění. Č

Nový prostor pro umění a vzdělávání vznikl rozšířením už existujícího Milan Dobeš Musea. „Formou zábavy a příběhů zpřístupníme a přiblížíme svět umění i těm, kteří se k němu běžně nedostávají. Legendy českého a světového výtvarného světa budeme představovat z jiných úhlů, takže budou lidem blíž než v ostatních galeriích. Na umění se koukáme jinak. A navíc ho využijeme pro atraktivní vzdělávání. Od kinetismu je kousek k fyzice, od abstrakce ke geometrii, od perspektivy k projektování a naopak,“ řekl kurátor Galerie Gong a autor konceptu Education Art Jan Světlík.

Prvním počinem nové galerie jsou dnes zahájené čtyři výstavy s dílčími názvy - Op-art, Kinetismus, Bridget Riley & Milan Dobeš a Československá grafika. To vše doplňuje již dříve instalovaná expozice Neuropolis Krištofa Kintery.

Jedna z výstav nabízí srovnání britské umělkyně Bridget Rileyové, která je světovou špičkou výtvarné geometrické abstrakce, s dílem Milana Dobeše. „Zatímco Britka narozená v roce 1931 se stala globální hvězdou výtvarného nebe, o dva roky starší Milan Dobeš, průkopník geometrické abstrakce a kinetismu ve střední a východní Evropě, výtvarník oceněný v mnoha zemích, zůstal nedobrovolně uzavřený za železnou oponou,“ řekla mluvčí Dolních Vítkovic Eva Kijonková.. Dodala, že oba umělci se znali a Rileyová věnovala Dobešovi grafiku, která je v Galerii Gong k vidění.

„Právě takové příběhy chceme návštěvníkům zprostředkovat, protože každé dílo má svůj osud, ne jen suché přiřazení k tomu nebo onomu autorovi a uměleckému směru,“ doplnil Jan Světlík. Dodal, že Galerie Gong bude také vystavovat na předním místě přímo u vstupu jeden obraz, ke kterému budou krátká videa a QR kód s informacemi. Půjde podle něj o skutečné příběhy s přesahem do soukromí umělců, do jejich tvorby a osudů. „Obraz se bude měnit každý měsíc a půjde o skutečné lahůdky,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované