Hlavní obsah

Ostrava bude mít nového dodavatele elektřiny, jediným zájemce byl ČEZ ESCO

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Elektřinu pro magistrát, některé městské obvody a 25 městských organizací bude od 1. května dodávat společnost ČEZ ESCO, která zvítězila v elektronické aukci, do níž se přihlásila jako jediný zájemce.

Článek

O dodavatele město přišlo kvůli zastavení dodávek od společnosti Lumius a muselo tak elektřinu začít odebírat od tzv. dodavatele poslední instance, což výrazně zvyšovalo náklady na elektrickou energii. Náměstek primátora Radim Babinec (ANO) uvedl, že za současné složité geopolitické situace se velcí obchodníci do veřejných tendrů prakticky nehlásí. Nová cena, která vzešla ze soutěže, bude pro město znamenat měsíční zvýšení nákladů na elektřinu zhruba o 20 milionů korun. „Je potřeba si uvědomit, že srovnáváme s mimořádně příznivou a již neopakovatelnou cenou bývalého dodavatele Lumius, kdy současné ceny na energetické burze jsou naopak vyšší než přijatá nabídka. Nicméně ceny energií se nyní na burzách mění doslova z hodiny na hodinu a nutno dodat, že převážně nahoru,“ uvedl Babinec.

Společnost Lumius ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku o ukončení dodávky elektřiny a plynu zákazníky informovala 11. ledna. Ukončení dodávek ze strany této společnosti, která byla významným dodavatelem elektřiny pro magistrát a některé městské obvody, postihlo také 25 ze 155 městských organizací. Od 12. ledna začaly proto instituce odebírat elektřinu od dodavatele poslední instance (DPI). Město nejprve vyhlásilo jednací řízení bez uveřejnění a hledalo náhradního dodavatele elektrické energie pro přechodné období do 30. června. Neobdrželo ale žádnou přijatelnou nabídku, a vyhlásilo tak zadávací řízení pro dodavatele, který by zajistil dodávky elektřiny do konce roku 2023. Přihlásil se jediný zájemce, který v elektronické aukci podle mluvčí svou původní nabídku snížil o 45 procent.

„Vítám, že se nám v této mimořádně nepříznivé době podařilo vysoutěžit spolehlivého dodavatele, který umožní městu a městským společnostem opustit nejistý režim DPI. Získaná cena, která vzešla z aukce, je samozřejmě významně vyšší, než jsme platili za elektřinu dříve, v kontextu aktuální situace je však dobrá. Navýšení nákladů na elektřinu pokryjeme z rozpočtové rezervy, kterou doplníme o část zdrojů z přebytku hospodaření za loňský rok. Současně to pro nás znamená silný impuls rozšířit a urychlit naše vlastní projekty na snížení spotřeby energií,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Mluvčího Skupiny ČEZ Vladislav Sobol uvedl, že novým dodavatelem elektřiny bude společnost ČEZ ESCO od 1. května. Do konce příštího roku dodá pro město elektřinu v objemu 86.228 megawatthodin. „V případě obcí, měst a krajů cítíme zejména v tomto období otázku bezpečného a spolehlivého zajištění energií jako tu nejdůležitější,“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Reklama

Související témata:

Doporučované