Hlavní obsah

Otevírá se další část obchvatu Frýdku-Místku, napojení od Olomouce či Brna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Na zprovozněnou část obchvatu Frýdku-Místku se dostanou i řidiči jedoucí ve směru od Olomouce či Brna. ŘSD otevře napojení dálnice D48, jehož stavba se protáhla kvůli zrušenému stavebnímu povolení, přibližně ve 12:00.

Článek

Dosud byla v provozu jen část obchvatu, která navazuje na dálnici D56 od Ostravy a vede směrem na Beskydy po kruhový objezd ve Frýdlantské ulici na okraji Místku.

„Jednoznačně přínosem je odvedení tranzitní dopravy, v tuto chvíli zejména v severojižním směru, ve směru od západu, od Olomouce, na jih do Beskyd. Je to první část komunikace, která odvede tranzitní dopravu z města Frýdek-Místek,“ řekl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Frýdek-Místek na obchvat, který z města odvede tranzitní dopravu, čeká desítky let. Obchvat se už staví čtyři roky a má dvě etapy. Celý obchvat bude dlouhý 8,5 kilometru a přijde na zhruba čtyři miliardy korun. Na jedné straně se napojí na dálnici D48 ve směru na Český Těšín a Polsko a na druhé straně na dálnice D56 od Ostravy a D48 od Olomouce.

Letos Nejvyšší správní soud vyhověl stížnostem spolku Děti Země a vydal rozhodnutí, podle kterého stavební povolení pro části obchvatu nebyla pravomocná. ŘSD tak na konci června zprovoznilo jen první část první etapy obchvatu, která platné povolení měla. Další část povolení znovu získala později.

I druhou etapu obchvatu, tedy úsek od kruhového objezdu ve Frýdlantské po napojení na dálnici D48 ve směru na Český Těšín, chce ŘSD alespoň v omezeném provozu otevřít ještě letos. Stavbu tam zkomplikoval i sesuv půdy.

Reklama

Doporučované