Hlavní obsah

Při akci Poděkuj horám budou lidé v Beskydech sbírat odpadky a sázet stromy

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Stovky lidí vyrazí ve čtvrtek 28. září na Frýdecko-Místecku do Beskyd a během akce Poděkuj horám budou sbírat odpadky. Poprvé tam letos budou také sázet stromy.

Článek

ČTK to za organizátory sdělila předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

„Všichni zájemci se mohou od 9:00 do 15:00 vydat na jedno ze čtyř stanovišť, kde budou mít zdarma k dispozici pytle a rukavice. Na označených stáncích na Čeladné u kaple Cyrilka, na Ostravici u areálu Na Pile, v Ondřejnické ulici ve Frýdlantu nad Ostravicí a u Roubenky Ondřejníček dostanou také malé občerstvení,“ uvedla Piechowicz.

Dobrovolníci si mohou zvolit libovolnou trasu, na které budou uklízet, naplněné pytle mohou vrátit na kterémkoli ze čtyř sběrných míst. Na stanovištích budou připraveny i hry pro děti. Nasbíraný směsný a velkoobjemový odpad svezou obce na skládku, plasty poputují na linku k dotřídění a recyklaci.

Sázením stromů chtějí pořadatelé oslovit především rodiny s dětmi a mladou generaci. „Jednak jde o postupnou obnovu lesa, současně však každý nový strom pohlcuje část oxidu uhličitého, který je odpovědný za oteplování klimatu,“ uvedla Piechowicz.

Sázet se bude na Podolánkách nedaleko stanoviště u kaple Cyrilka. „Tam se dobrovolníci dozvědí detaily. Na místě bude k dispozici nářadí, sazenice i pracovníci, kteří všem ochotně poradí,“ uvedla Piechowicz.

Podrobné informace najdou zájemci na facebooku nebo internetových stránkách spolku Čisté Beskydy. Akce se koná ve spolupráci s Biskupskými lesy a podporuje ji společnost Heimstaden.

Reklama

Doporučované