Hlavní obsah

Slezské divadlo v Opavě uvede komedii Za dveřmi kanceláří

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Slezské divadlo v Opavě připravuje komedii kanadského dramatika Norma Fostera Za dveřmi kanceláří.

Článek

Premiéra činoherní inscenace bude 20. března. Režie se ujal šéf činohry Jiří Seydler. Novináře o tom dnes za divadlo informovala Jana Reichelová.

Podle dramaturgyně Alžběty Matouškové je Foster nejhranějším současným kanadským dramatikem. „Jeho původním oborem bylo rozhlasové a televizní umění a dlouho se živil jako rozhlasový moderátor. K divadlu se dostal na začátku 80. let 20. století v podstatě náhodou, když doprovázel kamaráda na herecký konkurz. A jak už to tak bývá, roli dostal on sám,“ uvedla Matoušková. Připomněla, že Foster je autorem téměř 60 her a v posledních letech se těší oblibě i v českých divadlech. Od roku 2017 mělo v ČR premiéru sedm inscenací jeho her a další se připravují.

Inscenaci za Dveřmi kanceláří uvede divadlo v české premiéře. „Hra je postavena na povídkovém principu. Diváci uvidí šest situací, v nichž různé postavy na pracovištích řeší různé problémy, někdy banální, jindy až absurdní, přičemž některé osoby procházejí povídkami četněji, jiné se objeví jen jednou,“ řekla Matoušková.

Návrh scény připravil Karel Čapek a kostýmy Tomáš Kypta. V různorodých rolích se představí většina činoherního souboru. Například v roli ambiciózní vedoucí zpravodajského oddělení se návštěvníci mohou těšit na Andreu Zatloukalovou, v úloze neúspěšného žokeje se představí Jakub Georgiev a filmové producenty si zahrají Ivana Lebedová a Jakub Stránský. „Foster tvrdí, že má rád, když se diváci smějí a zároveň je u toho trochu píchá u srdce. Jeho styl se vyznačuje typickým humorem a skvělými dialogy, na scénu uvádí uvěřitelné charaktery a prokazuje pochopení pro strasti všedního života. Neklade si za cíl předat divákům nějaké zásadní sdělení nebo je poučovat, chce jen, aby nám bylo díky jeho hrám na světě o trochu líp,“ doplnila Matoušková.

Reklama

Doporučované