Hlavní obsah

V Bohumíně přibude 80 nových parkovacích míst

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Bohumíně na Karvinsku přibude 80 nových parkovacích míst, nejvíc v centru města v ulici Osvoboditelů, kde jich bude 60.

Článek

Dalších 20 jich vznikne v ulici 9. května v prostoru bývalého autobusového stanoviště a další parkovací stání jsou už od konce prázdnin i u volnočasového areálu na Faji v Revoluční ulici. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Do zlepšení situace ve statické dopravě investuje Bohumín více než osm milionů korun. Nejrozsáhlejší letošní projekt v oblasti parkování zajistí řidičům 60 míst, z toho čtyři pro hendikepované. Vytvoření nových stání navazuje na proměnu nevyužité plochy v lokalitě Petra Cingra, kde dříve stávala bytová kolonie,“ uvedla mluvčí.

Připomněla, že loni v tomto místě nechalo město vybudovat 39 stavebních parcel pro rodinné domy včetně kompletní infrastruktury. „Část plochy přímo u páteřní silnice jsme vyhradili pro posílení parkovacích kapacit. Nová obytná zóna se nachází naproti velkému sídlišti, kde dlouhodobě evidujeme nedostatek stání. Pro bezpečný příchod na parkoviště vystavíme v ulici Osvoboditelů nasvětlený přechod pro chodce,“ řekl starosta Petr Vícha (SOCDEM). Stavba za zhruba 4,7 milionu korun by měla být dokončena v průběhu listopadu.

Další parkoviště město buduje nedaleko obchodní zóny v ulici 9. května v místě, které desítky let sloužilo jako autobusové stanoviště. „Po předloňském dokončení moderního dopravního terminálu pozbylo významu. Zvažovali jsme jak prostor využít a jako nejvhodnější řešení jsme vybrali rozšíření možností parkování. Z plochy proto zmizí ostrůvky pro cestující, zachováme pouze jednu zastávku pro linku přijíždějící z Ostravy. Do konce září se stanoviště promění na 20 nových míst pro osobní auta,“ doplnil Vícha. Náklady na přestavbu budou přibližně 2,5 milionu korun.

Snadněji už řidiči zaparkují i u volnočasového areálu na Faji, kde má zázemí řada sportovních klubů. Přestavba staré parkovací plochy radnici vyšla na 950.000 korun. Areál patřil až do loňského roku Moravskoslezskému kraji, který ho městu bezúplatně převedl. Bohumín zázemí postupně revitalizuje.

Reklama

Doporučované