Hlavní obsah

V Karviné začala revitalizace jezera v parku Boženy Němcové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovníci jezero nejprve musí odbahnit, v místě už se proto začaly kácet zejména poškozené a suché stromy.

Článek

Proměna lokality bude celkem stát okolo 80 milionů korun, nejdražší bude odbahnění, které by mělo vyjít téměř na 75 milionů korun a hradí ho ministerstvo financí. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

„Během následujících tří let se promění jezero v parku Boženy Němcové v Karviné a jeho okolí. Lidé se mohou těšit na relaxační zóny, ale také bude díky odbahnění jezero opět vhodné ke koupání,“ uvedl Hudeček. Až do března je v plánu kácení dřevin, další kácení je připraveno na podzim a pak také příští rok na jaře. Odstraňují se především poškozené, dožívající a suché stromy. Kvůli zpřístupnění prostoru pro návštěvníky budou odstraněny i náletové dřeviny. Za pokácené dřeviny se počítá s náhradní výsadbou, kdy by v místě mělo přibýt 1 700 stromů a 300 keřů.

Přípravné práce na odbahnění začnou v červnu a samotné odbahnění vodní plochy v polovině srpna. V letech 2023 a 2024 dělníci budou pracovat na odbahnění i úpravách břehů, stavbě stezek pro pěší, postaví lávku i vysadí stromy a keře.

Podle primátora Jana Wolfa (ČSSD) město počítá s úpravami břehů jezera i zvětšením plochy jednoho z ostrovů, u kterého vzniknou dvě mola. „Další ostrov se propojí lávkou s břehem. Jezero bude vyčištěno od nahromaděných sedimentů, které se léta ukládaly na jeho dně,“ uvedl Wolf. Kolem vodní plochy stavbaři vybudují novou stezku pro pěší s odpočívadly doplněnými mobiliářem. Půjde například o lavice z kmenů, lavičky a odpadkové koše.

Původní zámecký park, nyní park Boženy Němcové, byl založen roce 1804 v anglickém slohu po empírové přestavbě zámku Fryštátu. Park se rozprostírá na ploše 36 hektarů. Z doby jeho založení se dochovaly některé stromové aleje a vzácné solitéry. Park se už několik let postupně revitalizuje.

Reklama

Doporučované