Hlavní obsah

V Opavě začala podzimní část plošné deratizace

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Opavě v těchto dnech začala plošná deratizace. Jedovaté návnady pracovníci odborné firmy položili v tomto týdnu především do kanalizační sítě, ale i do sklepů městských domů či na zelených plochách.

Článek

Použili několik desítek kilogramů jedovaté nástrahy. Další termíny kladení nástrah se plánují na 3. a 11. listopadu. ČTK to řekla Lada Dobrovolná z tiskového oddělení opavské radnice.

V této souvislosti představitelé magistrátu varují chovatele psů. Zvířata mohou na návnady narazit. „Velkoplošnou deratizaci zaměřenou na hubení hlodavců provádíme dvakrát za rok. Aby byl její průběh opravdu cílený a účinný, je důležitá i pomoc obyvatel,“ uvedla. Lidé by podle ní měli pomoci při hledání míst s větším výskytem hlodavců. „Takové lokality stačí nahlásit telefonicky na čísle 553 756 877 či 604 229 361 nebo e-mailem na marketa.dreslova@opava-city.cz,“ řekla.

Obyvatelé města by také podle Dobrovolné měli dodržovat preventivní opatření, která hlodavcům, jako jsou myši či potkani, ztěžují životní podmínky. „Spočívají především v omezení zdrojů potravy, zamezení přístupu do objektů, obydlí a znesnadnění hnízdění,“ řekla.

Základem je také správné zacházení s odpady, obzvláště se zbytky potravin. „Jejich hromadění v kontejnerech a jejich okolí, popřípadě vhazování potravin do kanalizace vytváří dokonalou potravinovou základnu. Důležitá je i likvidace černých skládek a hromad nepoužívaného materiálu, které se stávají ideálním prostředím pro hnízdění,“ uvedla.

Podle odborníků je třeba také opravovat základy domů, zabetonovat vchody do nor, stejně tak jako opravit poškozené zdivo či oplechované části dveří hospodářských objektů.

Reklama

Doporučované