Hlavní obsah

V Ostravě se chystá úprava okolí rekonstruovaných jatek

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

11. 4. 12:53

V centru Ostravy se v tomto měsíci začne proměňovat veřejné prostranství v okolí někdejších jatek, jejichž přestavba finišuje. Úpravy okolí by měly být hotovy letos na podzim.

Článek

„Budovaný prostor zohlední historický kontext, nabídne příjemné místo plné zeleně k trávení volného času, ale obsáhne i historické prvky, jež byly nalezeny při výkopových pracích spojených s rekonstrukcí jatek,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Úprava okolí bude stát zhruba 38,5 milionu korun bez DPH. Autorem návrhu je stejně jako v případě samotných jatek, které bude po modernizaci využívat galerie Plato, polský architekt Robert Konieczny.

„Zahájili jsme přejímací řízení jatek, budova by tak mohla být zkolaudována dle plánu koncem dubna, na náročnou rekonstrukci objektu navazujeme oživením jeho okolí. Z původních vizualizací si možná mnozí pamatují, že objekt jatek byl obklopen velkým betonovým platem, jednalo se pro nás tedy o otevřený úkol. Po dohodě se zástupci galerie Plato jsme požadovali přírodní řešení lokality,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Dodala, že okolí galerie nebude mít tradiční pojetí, a lidé by tak neměli očekávat, že tam vznikne úhledné náměstí nebo klasický městský parčík.

Mluvčí připomněla, že prostor byl v minulosti zastavěn objekty, které byly součástí jatek a v místě fungovaly do roku 1965. „Objekty v okolí jatek byly zbourány a zůstal po nich nesourodý terén s různými povrchy bez estetického vzezření. Optické dělení venkovního prostoru v podobě cest a chodníků odkazuje právě na uspořádání již zbouraných objektů, které byly v minulosti součástí jatek,“ uvedla Pokorná. Dodala, že při úpravách lokality budou využity například historické struskové kostky, které byly nalezeny při výkopových pracích kolem jatek. Součástí prostranství budou trávníky, louka, ale i stromy a keře nebo jezírko. Lidé tam najdou i dvě pítka s pitnou vodou nebo pět parkovacích míst.

„Pro zálivku zeleně budou sloužit dvě podzemní akumulační nádrže, které budou jímat vodu ze střech budovy jatek. Budova jatek je položena níže, než je okolní terén. Aby nedocházelo k zatékání dešťové vody při vydatných či dlouhodobějších deštích do galerie, je celý prostor odvodněn drenážním systémem, který dešťovou vodu odvádí do zmíněných akumulačních nádrží,“ popsala Pokorná. Upravené prostranství, které je navrženo jako pěší zóna, bude pro své aktivity využívat nejen galerie, ale k relaxaci má sloužit také veřejnosti.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované