Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku začne oprava kostela svatých Jana a Pavla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Frýdku-Místku začne v úterý oprava kostela svatých Jana a Pavla za 4,7 milionu korun. Řemeslníci mimo jiné částečně vymění bednění krovu věže a položí na věž novou krytinu z měděného plechu.

Článek

Opravy potrvají do května a provoz chrámu během nich zůstane zachován tak, jak jsou lidé zvyklí. ČTK to dnes sdělila mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Musálková Jeckelová.

Většinu nákladů zaplatí Římskokatolická farnost Místek, po milionu korun dají na opravu město Frýdek-Místek a Moravskoslezský kraj. Oprava začne snesením schránky, v níž jsou ve věži déle než 80 let uloženy vzkazy předků.

„Řemeslníci provedou chemickou a konstrukční sanaci dřevěných částí věže a instalují nový hromosvod. Makovice bude nově pozlacena a obnovy se dočká také vrcholový kříž,“ uvedla Musálková. Vyměněny budou dřevěné podlahy ve věži, opravovat se bude i fasáda průčelí a věže kostela.

„Řemeslníci opraví kovová okna na schodištích, troje vstupní dveře do kostela dostanou nový nátěr, opravy a nátěru se dočkají také žaluziové okenice zvonového patra, včetně osazení zábranou proti vnikání holubů do interiéru. V části střechy nad lodí kostela bude proveden nový nátěr sanktusníku a zdobné věžičky nad presbytářem,“ uvedl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Po opravě bude do věže kostela znovu vložena schránka s poselstvím pro příští generace. Na jeho tvorbě se budou podílet i děti. Magistrát vyhlásil soutěž Co vzkážeme budoucím generacím?, do níž se přihlásily všechny městské školy. Úkolem tříd je připravit co nejoriginálnější a nejpůsobivější vzkaz, který pak doplní další oficiální dokumenty.

Místecký kostel sv. Jana a Pavla byl vybudován v letech 1763 až 1767 na místě 24 vyhořelých stodol. Je postaven v rokokovém stylu a má bohatou vnitřní výzdobu. V době vzniku stál na kraji města, dnes podél něj vede silniční průtah městem, při jehož výstavbě byla necitlivě zbourána i polovina zdi s kaplemi křížové cesty z roku 1775.

V 90. letech minulého století prošel kostel celkovou opravou, při které stavbaři obnovili fasádu a vyměnili střešní krytinu. „V roce 2019 se na kostele začaly projevovat poruchy střešní krytiny věže. Měděný plech se začal při velkých vichřicích odtrhávat od podkladu a ohrožovat své okolí. Podrobným průzkumem bylo zjištěno, že dřevěné podkladní bednění po 80 letech od poslední opravy dožilo a je nutno provést celkovou obnovu věže,“ uvedla Musálková.

Reklama

Doporučované