Hlavní obsah

Vzniká expertní fórum ThinkTank Cérka, bude řešit transformaci Dolu Frenštát

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Trojanovicích, kde je nevyužívaný Důl Frenštát, vzniká expertní fórum ThinkTank Cérka, které se bude zabývat transformací areálu dolu. V pondělí se sejde expertní skupina zaměřená na technologie, podnikání a inovace.

Článek

Důl Frenštát vznikl v Beskydech v 80. letech minulého století, černé uhlí se v něm ale nikdy netěžilo. V nejbližších letech by měl být zlikvidován, o což okolní samosprávy a spolky usilovaly léta.

„Projekt Cérka v sobě kombinuje celou řadu témat - od architektury, urbanismu přes podporu podnikání a inovací, bydlení, cestovní ruch a volnočasové aktivity, až po moderní energetiku, odpadové hospodářství, anebo cirkulární ekonomiku. Za účelem zajištění úspěšného rozvoje celého projektu ve všech oblastech je nezbytný vhled odborníků různého zaměření,“ uvedl trojanovický starosta Jiří Novotný, který je zakladatelem ThinThanku Cérka.

Z dolu, který byl pro okolí dlouhá léta hrozbou, se podle něj má stát symbol udržitelné budoucnosti celého regionu. Má být místem pro podnikání, bydlení i zábavu. Už letos by se mělo začít s projekčními pracemi.

Mezi účastníky setkání první expertní skupiny budou zástupci Moravskoslezského kraje, Moravskoslezského inovačního centra, Technologického inovačního centra Zlín, společnosti Diamo nebo VŠB-Technické univerzity Ostrava. Setkání dalších expertních skupin ThinTanku Cérka budou následovat. Skupiny budou rozčleněny podle oblastí, budou se zabývat architekturou, vědou a výzkumem, životním prostředím či volnočasovými aktivitami, turismem a propojením areálu dolu se širším okolím.

„Čeká nás spousta práce, ale moc se na to těším. Spolupráce s odborníky z tolika oblastí na projektu, který je nejen pro Frenštátsko, ale i mnohem širší region, naprosto přelomový a je obrovskou výzvou,“ uvedl Novotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované