Hlavní obsah

Železniční vůz Slovenská strela odjel z Kopřivnice na pravidelný servis

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historický železniční vůz Slovenská strela odjel z Kopřivnice na Novojičínsku na pravidelnou prohlídku a nezbytný servis.

Článek

V depozitáři u Muzea nákladních automobilů Tatra jej lidé znovu uvidí od 4. července. ČTK to dnes sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková. Vůz je nyní v Přerově v péči odborníků Českomoravské železniční opravny, Mezopravny a společnosti Machač Motors.

Slovenská strela je jedinou movitou kulturní památkou v Moravskoslezském kraji. Do Kopřivnice se vrátila před rokem po více než dvou letech oprav. Od té doby je v novém depozitáři, je v provozuschopném stavu a čas od času vyjíždí po kolejích na různé akce.

„Motory mají aktuálně odjetých více než 200 motohodin, takže je potřeba provést předepsaný servis pro kontrolu klikového ústrojí, ložisek a dalších částí motoru. Dále je nutné vyčištění elektromechanického pohonu Sousedík z důvodu průsaku oleje, což vyžaduje vyvázání obou podvozků z vozové skříně,“ uvedla Marie Jonasová ze společnosti Tatra Trucks. Odborníci provedou také pravidelné technické prohlídky a revize systémů nutné pro bezpečný provoz vlaku.

Z Přerova zamíří motorový vlak na Slovensko, kde si jej budou moci prohlédnout návštěvníci závodů historických vozidel 500 slovenských kilometrů. „V expozici kopřivnického depozitáře by měla být Strela opět k vidění od pondělí 4. července,“ uvedla Macháčková.

Slovenskou strelu vyrobila Tatra v roce 1936. Jde o čtyřnápravový motorový vůz, který byl nasazený na trati Praha - Bratislava, i proto dostal takový název. Jezdil s jedinou zastávkou v Brně a byl to tehdy nejrychlejší spoj na československých kolejích. Za druhé světové války byla Slovenská strela odstavena kvůli nedostatku pohonných hmot. Po válce ještě vůz chvíli jezdil hlavně jako ministerský nebo vládní vlak, než byl vyřazen. Vlaky Slovenská strela byly vyrobeny dva. Jeden později vyhořel, druhý se dostal do kopřivnického muzea a stal se jedním ze symbolů města.

Reklama

Doporučované