Hlavní obsah

Ženy a děti prchající před válkou na Ukrajině našly bezpečí v Krnově

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Celkem 47 žen a dětí prchajících před válečným konfliktem na Ukrajině našlo nouzovou střechu nad hlavou v Krnově. Převoz z města Nadvirna, partnerského město Krnova, organizovali zástupci obou měst a také krnovská charita.

Článek

Na cestě byly autobusy bezmála dva dny. Z toho téměř čtyřiadvacet hodin čekaly na přeplněné hranici. Ve tvářích žen byla vidět únava i strach. Mnohé totiž v zemi, kterou napadla ruská armáda, nechaly své manžele a zbytek rodiny. Muži Ukrajinu nemůžou opustit, naopak se musí hlásit k armádě.

Sedmadvacetiletá Anastázie už deset let žije v Praze. Minulý týden vyrazila s manželem na návštěvu rodiny v Oděse. Dorazili tam ve středu večer. V noci na čtvrtek je ale vzbudily výbuchy. Krátce na to se znovu vydala na cestu. Tentokrát sama a už utíkala před válkou. „Babička s dědou mi před nosem zabouchli dveře. Řekli, ať jedu,“ svěřila se plačící žena. Manžel na Ukrajině musel zůstat. Muži ve věku 18 až 60 led dostali povolávací rozkazy a mají se hlásit k armádě.

O zážitcích z Ukrajiny i útěku se jí nehovořilo lehce. Jen s obtížemi zadržovala slzy. „Lidé se schovávají po sklepích. Hodně věcí už je zničených. Na hranicích to byla hrozná podívaná. V autobuse jsme měli 127 lidí. Ženy na rukou držely děti,“ řekla.

Devětatřicetiletá Olga cestovala bez dětí. „Už je mám dospělé. Takže jsem cestu zvládla lépe. Mnohem horší to měly ženy s malými dětmi. Ty často plakaly,“ řekla. S Anastázií má společné to, že ve vlasti nechala manžela. „Jsem s ním v kontaktu. Zatím se k armádě nemusel hlásit. Stará se o nemocnou maminku. Na to se ale nikdo nebude ohlížet,“ řekla žena, která věří, že se domů co nejdříve vrátí. „Myslím na to,“ řekla.

Dva autobusy z Ivano-Frankivské oblasti vyrazily naplněné do posledního místa. Cestovalo jimi 100 lidí. Na hranicích se řidiči snažili pomoci dalším a přes hranici převezli 240 lidí. Část z nich ale vystoupila v Polsku, v Krnově zůstalo 47 a dvě desítky dalších pokračovaly do Prahy za příbuznými.

„Uprchlíky, kteří zůstali v Krnově, ubytujeme v Larischově vile. Její provozovatel nám poskytl pro ně pokoje,“ řekla ČTK ředitelka krnovské charity Monika Dudová. Jak dlouho se uprchlíci zdrží, zatím podle ní není jasné. Pro některé si v dalších dnech do města přijedou příbuzní. Zájem o zajištění ubytování v Krnově mají ale i další Ukrajinci. Hlavně ti, kteří ve městě pracují. „Už nás kontaktovali dva. Jeden lékař a jeden zedník. Žádají nás, abychom se postarali o jejich rodiny,“ řekl František Fojtík z odboru sociálního a školství.

Reklama

Související témata:

Doporučované