Hlavní obsah

Architekti budou hledat využití pro piaristickou kolej v Lipníku nad Bečvou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zamíří na začátku září studenti architektury, aby pomohli městu najít využití pro opuštěnou památkově chráněnou piaristickou kolej, která chátrá a řadu let čeká na záchranu.

Článek

S Fakultou architektury VUT navázalo spolupráci přímo město, od workshopu studentů očekává návrhy a možnosti, jak s objektem naložit. Podobnou cestou se v minulosti vydal i Přerov, kde studenti hledali využití pro opuštěný osmipodlažní hotel Strojař či pro tamní hvězdárnu.

„Kolej je prázdná už posledních zhruba 30 let, děláme jen údržbu. Objekt je neskutečně rozsáhlý, má zhruba 170 místností a my pro něho nemáme využití. Zatím všechny pokusy, které jsme činili, se nezdařily. Využili jsme proto výročí 200 let narození Gregora Johanna Mendela, který zde zhruba 1,5 roku chodil do školy, a obrátili se na studenty z Fakulty architektury VUT, kteří pro nás během této akce vytvoří ideové návrhy pro využití objektu,“ řekl starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Architektonický workshop studentů se v klášterním komplexu uskuteční od 5. do 9. září. Jeho cílem je nabídnout ideové návrhy pro město, jak lze areál v budoucnu lépe využít tak, aby bylo možné získat na projekt i finance potřebné pro rekonstrukci. Na workshopu budou studenti hledat a prověřovat různé možnosti dalšího využití objektu, a to za pomoci analýz, mapování okolí nebo třeba i rozhovorů s místními. „Výstupem práce budou ideové návrhy studentů, které představíme veřejnosti prostřednictvím výstavy,“ uvedla vedoucí odboru školství a kultury lipenské radnice Věra Rakovská.

Barokní kolej a škola piaristů v Lipníku nad Bečvou vznikla na místě původního domu a špitálu Jednoty bratrské se sborem ze 16. století, který se dochoval pod barokní slupkou dnešního kostela sv. Františka Serafínského. „Při první přestavbě v letech 1637 až 1641 bylo vybudováno 18 mnišských cel a jedna temná. V roce 1673 byla postavena vedlejší školní budova, v letech 1740 až 1741 rozšířená o další trakt. V objektu byla škola, noviciát, knihovna, oratorium, byty řeholních kleriků i žáků,“ uvedl místostarosta Lipníku nad Bečvou Ondřej Vlček.

Řád piaristů opustil objekt už na konci 19. století, ovšem budovy byly až do 90. let 20. století užívány a situaci ohrožující jejich existenci v podstatě přinesla až současnost, kdy je celá stavba prázdná a bez využití, což způsobuje její chátrání, uvedli již dříve památkáři na svých stránkách. Památka je veřejnosti nepřístupná, část kláštera však budou moci zájemci navštívit v sobotu 17. září při Dnech evropského dědictví.

Reklama

Doporučované