Hlavní obsah

Dny evropského dědictví v Olomouckém kraji nabídnou památky i snídani na náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Otevření běžně nepřístupných památek, koncerty i netradiční akce, jako snídaně na náměstí či ukázka dravců, nabídne letošní ročník Dnů evropského dědictví (DED) v Olomouckém kraji.

Článek

Hlavní program se uskuteční nadcházející víkend a některá města se k akci připojí další víkend. „V Olomouci se o zahájení postará tento pátek večer na Horním náměstí open-air představení Revizor v podání Moravského divadla. Předcházet mu bude uvedení nové znělky města Olomouce od hudebníka Filipa Krejčího, kterou nahrála Moravská filharmonie Olomouc,“ uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá. Během víkendu se ve městě otevře na 60 běžně nepřístupných objektů a v řadě z nich jsou připraveny komentované prohlídky.

V sobotu akci doprovodí devět koncertů na Horním náměstí i Pohádkový svět s Divadlem Tramtarie. Součástí DED v Olomouci bude i akce Oživ centrum. „Festival plný designu, jídla a zábavy se bude konat už počtvrté a během pátku a soboty na Horním náměstí nabídne design market, gastro zónu, farmářské trhy, zelený i módní swap i zábavu pro děti,“ doplnil vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. Chybět nebudou ani lafayettovské slavnosti na Václavském náměstí, které 10. a 13. září uvedou dvě divadelní hry v autentických historických kulisách.

Řadu akcí nabídne o tomto víkendu i Muzeum umění Olomouc. Kromě volných vstupů to budou i komentované prohlídky. V neděli se program muzea propojí s Fakultní nemocnicí Olomouc, kde bude otevřena kaple Božského Srdce Páně a v tamním skleníku představena budoucí umělecká intervence Jaro Vargy a Lucie Tkáčové, nesoucí název Zahrada světla, uvedlo muzeum na svých stránkách.

V Zábřehu zahájí DED o tomto víkendu sokolníci s ukázkou dravců a sov. I tady se lidem otevřou památky, z nichž řada bývá běžně zavřená a netradiční prohlídku nabízí pouze při těchto příležitostech. „Návštěvníci se tak mohou podívat například na Zámek Skalička, do zábřežského hradu či věží kostelů sv. Bartoloměje, sv. Barbory a kostela Církve československé husitské. Otevřena bude hrobka Bukůvků v Postřelmově,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Řada měst se pak chystá oslavit DED o víkendu v příštím týdnu. V Hranicích na Přerovsku je v sobotu 17. září doprovodí kromě výjimečně zpřístupněných památek také veřejná snídaně na náměstí, divadelní scéna na nádvoří Staré radnice, zpřístupnění jednoho z posledních funkčních orchestrionů v Česku ve vstupní hale ZUŠ či veřejné piano na náměstí, uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský. V Šumperku zase budou moci zájemci příští víkend vyšlapat na radniční věž nebo se podívat do protiatomového krytu na zámku.

K akci se v kraji připojuje samostatným programem i řada památek. Například hrad ve Šternberku chystá na 17. září pro návštěvníky kostýmované prohlídky doplněné o ochutnávky v Liechtensteinské kuchyni a prohlídky technického objektu Ledovny.

Reklama

Doporučované