Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Olomouc hostí putovní výstavu fotografií Rozmazaný svět

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) hostí putovní výstavu fotografií s názvem Rozmazaný svět, která návštěvníkům nabízí exkurz do světa viděného očima člověka s těžkým zrakovým postižením.

Článek

Výstava vznikla z iniciativy Nadace prof. Vejdovského, po republice putuje již pět let. Instalací ve FNOL se pomyslně vrací na domovskou půdu, protože právě největší zdravotnické zařízení na střední Moravě bylo téměř padesát let působištěm lékaře a oftalmologa Václava Vejdovského. Výstava je k vidění do 5. ledna ve vestibulu ústřední budovy A, informoval ČTK mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

„Prostřednictvím dvojic fotografií výstava umožňuje, aby si člověk se zdravým zrakem uměl představit, jak svět kolem sebe vidí lidé s degenerací sítnice, barvoslepostí, krátkozrakostí nebo dalekozrakostí, s dvojitým viděním, šedým nebo zeleným zákalem a s dalšími zrakovými vadami a očními onemocněními,“ uvedl mluvčí nemocnice. Garantem fotografické části výstavy je fotograf Jindřich Štreit, za znázornění zrakových vad je garantem výstavy někdejší přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Jiří Řehák.

Výstava seznamuje návštěvníky nejen s osobností Václava Vejdovského, nýbrž také s posláním nadace, která si v příštím roce připomene 30 let své existence. „Snažíme se dělat vše pro to, aby lidé se zrakovým handicapem mohli žít důstojný a aktivní život. Zároveň usilujeme o prevenci vzniku závažných očních onemocnění a snížení rizika pooperačních komplikací, aby, jak říkával sám Vejdovský, lidé nepřicházeli o zrak zbytečně,“ uvedla členka správní rady nadace Dagmar Sýkorová. Právě na oční kliniku FNOL míří i podpora nadace, jde například o nákup přístrojů pro včasnou diagnostiku.

Podle přednostky oční kliniky Kláry Marešové výstava na tak frekventovaném místě, jako je foyer monobloku fakultní nemocnice, může mít velký preventivní přínos. „Veřejnost touto formou upozorníme na závažná oční onemocnění, která mohou končit až slepotou, a na skutečnost, že včasnou diagnostikou lze následkům těchto onemocnění předcházet. Pro návštěvníky FN Olomouc výstava také skýtá možnost uvědomit si, jak vidí jejich příbuzní s očními onemocněními,“ uvedla přednostka. Více o výstavě se mohou zájemci dozvědět na stránkách www.rozmazanysvet.cz.

Reklama

Doporučované