Hlavní obsah

Hledání praktika za pomoci dotace se Přerovu vyplatilo, zájem projevili dva

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Snaha najít praktické lékaře prostřednictvím dotací se v Přerově vyplatila, město by chtělo nakonec podpořit hned dva zájemce, kteří se o dotační titul přihlásili.

Článek

V dotačním programu pro lékaře, který si zřídí či převezme praxi s odborností praktické lékařství, město původně vyčlenilo částku 200 tisíc korun. O jejím dvojnásobném navýšení musí ještě v pondělí rozhodnout zastupitelé. Dotační titul pro zubaře naopak neuspěl, zájem o něj dosud nikdo neprojevil. Praktického lékaře hledá v kraji urgentně například také jesenická poliklinika.

Nedostatkem praktických lékařů v Přerově se zastupitelé zabývali letos na jaře, kdy se rozhodli vyhlásit dotační program s částkou 200.000 korun. „Tuto částku jsme chtěli poskytnout jednomu žadateli, který provozuje praxi od 1. ledna roku 2021 nebo si ji do konce letošního roku hodlá zřídit. O dotaci se přihlásili dva lékaři - Denisa Vitásková, která ordinuje U Výstaviště, a Ladislav Štěpánek, který má praxi v ulici Na Odpoledni,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

O dotačním titulu v tomto případě rozhodlo losování, oba žadatelé totiž splnili kritéria a při bodovém hodnocení dosáhli stejného počtu bodů. V něm uspěl Štěpánek, který převzal praxi po lékařce, která tu léta působila, v kartotéce má 1400 jmen a další zájemce o péči přibírá. Peníze chce využít mimo jiné na nákup přístrojového vybavení či vyšetřovacích lůžek. Radní však nakonec doporučili zastupitelům, aby stejnou částku přiznali v individuální dotaci i druhé zájemkyni, jejíž ordinaci navštěvuje 1300 pacientů a pacienty rovněž stále přijímá.

Zastupitelé se na jaře zabývali rovněž nedostatkem zubních lékařů v Přerově a také pro ně vyhlásili dotační program, který by je mohl motivovat. O dotaci 200 tisíc korun ale neprojevil žádný ze stomatologů zájem, dodala mluvčí radnice.

S nedostatkem praktických lékařů se potýká v Olomouckém kraji také například Jeseník. Radnice nedávno na svých stránkách vyvěsila výzvu jesenické polikliniky, která se snaží najít nového praktického lékaře po neočekávaném přerušení provozu ordinace místní lékařky, které se dotklo zhruba 2000 obyvatel Jeseníku a okolí. Poliklinika nabízí zavedenou zrekonstruovanou ordinaci, měsíční mzdu až 125 tisíc korun, jednorázový náborový příspěvek ve výši až 150 tisíc korun, ale i služební byt, auto a další benefity.

Reklama

Související témata:

Doporučované