Hlavní obsah

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru baletní adaptace Doriana Graye

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo Olomouc uvede tento pátek v premiéře baletní adaptaci románu Oscara Wilda Obraz Doriana Graye.

Článek

Režie faustovského příběhu s prvky hororu, jehož hlavním tématem je touha po mládí a kráse za každou cenu, se ujal kanadský choreograf a režisér Paul Chalmer. Autorem hudební kompozice je italský skladatel Aniello Mallardo, tanečníky bude na jevišti doprovázet orchestr Moravského divadlo pod vedením Petra Šumníka, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

Hudební i choreografické pojetí je nové, jde o novou kompozici. „Výsledkem je krásný dějový čitelný balet, jehož pohybový slovník je založen na přirozením hereckém projevu. To je i mně velmi blízké a jsem rád, že tanečníci mého souboru si mohou něco takového zkusit,“ řekl dnes ČTK umělecký šéf baletu Jan Fousek.

Kanadský choreograf a režisér Paul Chalmer působil v Anglii, Německu, Itálii a řadě dalších zemí, v Olomouci je poprvé. K adaptaci románu Obraz Doriana Graye napomohlo podle něj šťastné setkání. „Když jsem v Neapoli připravoval inscenaci Sen noci svatojánské, jeden z tamních hudebníků, Aniello Mallardo se mě zeptal, jestli bych neměl zájem o původní hudbu k baletu, kterou zkomponoval. O adaptaci tohoto románu jsem uvažoval už delší čas, ale teprve s touto hudbou se vše propojilo,“ uvedl Chalmer. Podle něj je román pro divadlo ideální látkou - když román četl, měl před očima obrazy. Oscar Wilde román vydal v posledním desetiletí 19. století.

Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník. Podle něj je hudba Aniella Mallarda posluchačsky přístupná, melodická a místy velmi efektní a vzájemně se doplňuje s dějem na jevišti. „Nedokážu si představit, že bychom tuto hudbu hráli koncertně. Potřebujeme k tomu jeviště, tanečníky, světla. To vše máme k dispozici,“ řekl novinářům Šumník.

V roli Doriana Graye se představí Sergio Méndez Romero, postavu herečky Sibyl, která se do Doriana zamiluje, ztvární Sawa Shiratsukiová. V roli Henryho Wottona, který uvede Doriana do světa rozkoše, neřesti a korupce, se představí Seamus Wilkinson. V dalších úlohách se představí Andrea Canalicchio, Iván Sanchez Fernandez či William Mitchell.

Scénu a kostýmy inspirované viktoriánskou Anglií navrhl Aleš Valášek, který s olomouckým baletem již dříve spolupracoval na přípravě inscenací Bajadéra či Giselle. V historii českého divadla v Olomouci jde o teprve druhou adaptaci románu Obraz Doriana Graye. V roce 1964 měla premiéru inscenace opery Roberta Hanella, režíroval Emil František Vokálek.

Reklama

Doporučované