Hlavní obsah

Moravské divadlo poskytne zázemí Kyjevskému národnímu baletu, uvízl na turné

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci poskytne dočasný umělecký azyl členům Kyjevského městského baletu, který čítá na tři desítky členů. Válka na Ukrajině je zastihla během jejich turné v zahraničí, do Olomouce dorazí z Francie.

Článek

Divadlo jim poskytne zkušebny k tréninkům a zkouškám, v jednání je rovněž vystoupení kyjevského baletu na olomouckém jevišti i na dalších scénách v České republice. Samotné zázemí členům divadla hledá Olomoucký kraj.

Když Rusko napadlo Ukrajinu, byl kyjevský balet na turné ve Francii. Série vystoupení skončila v neděli 13. března a za stávající situace se tanečníci nemohou vrátit domů. Přesun tanečníků na Moravu zorganizoval Nadační fond pro taneční kariéru se zástupci Olomouckého kraje. „Prostřednictvím sociální sítě jsem oslovil vedení baletu s nabídkou možného působení v Olomouci. Byli nadšení a šťastní. Stále řešíme logistiku i produkční otázky, protože se jedná o velké těleso,“ uvedl krajský radní Jan Žůrek.

První členové souboru dorazili do Olomouce v polovině týdne, do konce týdne by se do města mělo dopravit dalších přibližně 25 tanečníků. Ubytování pro ně zajišťuje Olomoucký kraj, podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) získají krátkodobé ubytování v hotelech v Olomouci a ve Velké Bystřici. Obrovskou výhodou je v tomto případě podle něj nabídka profesní pomoci. „Jde o skupinu necelých 30 lidí, na zájezd po západní Evropě vyrazili před vypuknutím války. Specifikum je to, že jim Moravské divadlo poskytne angažmá, oproti obvyklým uprchlíkům tak budou v našem zabezpečovacím systému jen chvíli,“ řekl hejtman.

Kyjevský městský balet založil v roce 2014 Ivan Kozlov, bývalý sólista baletu Mariinského divadla v Petrohradu. Soubor má na repertoáru přes dvacítku titulů, namátkou Labutí jezero, Louskáček, Giselle či Romeo a Julie. Během úspěšných turné procestoval většinu Evropy a Asie.

Vedení Moravského divadla se rozhodlo poskytnout ukrajinským umělcům k dispozici baletní sál pro tréninky a zkoušky. „Velmi stojíme o to, aby se naši hosté představili také před publikem. Aktuálně jednáme o baletním galavečeru. Snad se vše podaří a na našem jevišti tak poprvé uvidíme kolegy umělce z Ukrajiny,“ doplnil ředitel divadla David Gerneš. Kromě vystoupení v Olomouci chce Moravské divadlo dohodnout hostování kyjevského souboru i na dalších scénách v České republice. „V této chvíli oslovujeme jednotlivá divadla s nabídkou a ladíme detaily. Budeme rádi, když nezůstane u jednoho představení a Kyjevský městský balet vyrazí na regulérní turné,“ dodal Gerneš.

Moravské divadlo Olomouc poskytlo pomocnou ruku Ukrajině již na začátku března, kdy pořádalo charitativní koncert. Vystoupení Karla Plíhala, Xindla X, Mňágy a Žďorp a dalších umělců vyneslo 625 tisíc korun, které putovaly organizaci Post Bellum na nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Reklama

Doporučované