Hlavní obsah

Na podporu hospice na sv. Kopečku se chystá druhý benefiční koncert

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na podporu olomouckého hospice na Svatém Kopečku, jediného svého druhu v Olomouckém kraji, se chystá další benefiční koncert. Uskuteční se 8. prosince v podání Tria Martinů, které zahraje v prostorách Arcibiskupského paláce.

Článek

Jeho výtěžek půjde na provoz tohoto zařízení, které bylo založeno v roce 2002, řekla ČTK ředitelka zařízení Marta Šťastná. V listopadu jej podpořil svým vystoupením Jiří Pavlica & Hradišťan.

„K chystanému benefičním koncertu na podporu hospice bude výtěžek věnován na podporu zajištění paliativní péče klientů hospice na svatém Kopečku, kteří se nacházejí v preterminální či terminální fázi života. Tato podpora z koncertů nám velmi pomáhá zvládnout zvýšené náklady v tomto nejistém období. Moc si vážíme pomoci mnoha lidí, jsme vděční, že tak pomáháme společně a že na to nejsme sami,“ uvedla Šťastná.

Benefiční koncert bude pod záštitou pomocného biskupa olomoucké arcidiecéze Antonína Baslera, uskuteční se ve čtvrtek od 19:00 hodin v Arcibiskupském paláci. Slavnostní dvoranou se rozezní klavírní trio č. 3 c moll od Ludwiga van Beethovena a klavírní trio g moll od Bedřicha Smetany. Na housle při této benefici zahraje Pavel Šafařík, na violoncello Jaroslav Matějka a Petr Jiříkovský usedne za klavír. Vstupné koncertu je dobrovolné.

Listopadový benefiční koncert v podání Jiřího Pavlici a Hradišťanu se uskutečnil v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku a stal se zároveň oslavou 20. výročí založení tohoto zařízení. „Kasičky z benefičního koncertu Hradišťanu již byly rozpečetěny a výtěžek činil krásných 44 000 korun, za což všem podporovatelům a dárcům moc děkujeme. Výtěžek z prodeje lístků po odečtení nákladů činí zhruba 40 000 korun,“ doplnila ředitelka. Dodala, že výtěžek z tohoto koncertu podpoří nákup antidekubitních matrací do polohovacích postelí pro klienty a pomůže financovat zvýšené náklady na energie.

Hospic byl zřízen Arcidiecézní charitou Olomouc v bývalém poutním domě na Svatém Kopečku u Olomouce, otevřen byl 28. listopadu 2002. Oprava rozlehlého objektu ze 17. století stála kolem 50 milionů korun. Zřídit hospic byla myšlenka olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. V hospici je 30 lůžek ve 24 pokojích. Poslední dobou se kapacita pohybuje kolem 20 až 25 lidí, ale výjimkou není ani čekání v pořadníku. O klienty se stará 50 zaměstnanců, dalších 50 má smlouvu dohodou, dodala ředitelka hospice.

Reklama

Doporučované