Hlavní obsah

Olomoucká radnice chystá rekonstrukci stoleté budovy toalet v parku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Svému původnímu účelu bude opět sloužit stoletá budova bývalých veřejných toalet v Čechových sadech v sousedství historického centra Olomouce. Její rekonstrukci za zhruba tři miliony korun chystá radnice.

Článek

Stavební část a přípojky na vodu a kanalizaci budou hotové letos, s přípojkou k elektřině je třeba vyčkat na přeložku trafostanice. Výstaviště Flora nyní prověřuje možnost dočasného napojení z veřejného osvětlení. ČTK to sdělil primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Město původně plánovalo, že zdevastovaný objekt z roku 1922 olomouckého stavitele Jana Hublíka zbourá a jeho funkci převezmou mobilní smart toalety. Národní památkový ústav však s demolicí nesouhlasil, protože podle odborníků jde o architektonicky hodnotný objekt. Radní původní záměr podle Pelikána přehodnotili a nechali vypracovat projektovou dokumentaci na důkladnou rekonstrukci staré budovy, která má začít o letních prázdninách.

Projektová příprava je už hotová a na investiční akci bylo vydáno platné územní a stavební povolení. „Bohužel, kvůli přeložce trafostanice nám společnost ČEZ posunula termín připojení až na březen 2023. Tou dobou ale už chceme být s rekonstrukcí hotovi a bude zbývat jen připojení k elektřině. Snažíme se zatím vyřešit případné dočasné napojení odněkud z Flory, ale to je zatím v řešení,“ uvedl Pelikán.

Projekt počítá s osazením nových oken i dveří, výměnou střechy a podlahy. K objektu také povede nový mlatový chodník. Návštěvníci parku pak uvnitř budovy najdou bezbariérové WC, pisoár, pro maminky s malými dětmi bude k dispozici přebalovací pult. Obsluhu veřejného WC zajistí Výstaviště Flora. V projektu se počítá také s pítkem umístěným na straně budovy směrem k dětskému hřišti.

„Ačkoli se to může zdát jako drobnost ve všech záležitostech, které město řeší, absence čistých veřejných toalet, zejména v parcích, vychází z mnoha průzkumů jako věc, která Olomoučany i návštěvníky města trápí. Jsem proto rád, že se nám podařilo v tomto posunout a věřím, že hlavně rodiče s dětmi, kteří navštěvují blízké hřiště v Čechových sadech, nové WC ocení,“ podotkl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Reklama

Doporučované