Hlavní obsah

Olomoucká radnice letos dětem z nízkopříjmových rodin rozdělí 8 milionů korun

Foto: Getty Images

Olomouc (ilustrační foto).

Reklama

Olomoucká radnice letos rozdělí dětem z nízkopříjmových rodin osm milionů korun na úhradu zájmových kroužků, kulturních akcí, pobytů v přírodě, lyžařských kurzů či prázdninových aktivit.

Článek

Městský úřad už zahájil příjem žádostí, podávat je lze celý rok. „Podpora 5000 korun na jedno dítě se nově týká předškoláků, žáků základních škol i středoškoláků, tedy dětí od pěti do 19 let,“ sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Radka Štědrá. V předchozích letech se podpora týkala pouze žáků plnících povinnou školní docházku.

Podle nových pravidel bude mít na finanční příspěvek nárok přibližně 1500 až 1800 dětí a studentů, tedy odhadem 1000 až 1500 rodin žijících na území města. Podmínkou pro jeho čerpání je trvalý pobyt v Olomouci nebo účast na předškolním, základním nebo středním vzdělávání ve školách na území města. Domácnost musí mít příjem odpovídající nároku na přídavek na dítě. Kromě aktivit volného času lze příspěvek z fondu použít také na úhradu pobytů žáků a jejich doprovodu v léčebných a rehabilitačních zařízeních.

„Rodinám v současné nelehké situaci rostou náklady, a bohužel se může stávat, že při hledání úspor někteří rodiče omezí v první řadě placené volnočasové aktivity svých dětí. Proto jsme ve Fondu pomoci olomouckým dětem navýšili nejen celkovou částku, ale také věk dětí, na jejichž aktivity lze příspěvek čerpat. To nám dovolí podpořit mnohem více dětí,“ uvedla primátorova náměstkyně Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti).

V mimořádných případech, například pokud jde o dítě se zdravotním postižením, o úmrtí rodiče či náhradní rodinnou péči, může přiznaný příspěvek podle Dobrozemské vzrůst až na 10 000 korun.

Reklama

Doporučované